Autorizaţia de importator se acordă operatorilor economici pe bază de cerere-tip care trebuie depusă la biroul unic din cadrul MADR, însoţită de o serie de documente.

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul propriu, un Proiect de lege privind modificarea HG nr. 230/2011 privind autorizarea importatorilor de seminţe de cânepă pentru alte întrebuinţări decât pentru semănat. Importurile se realizează numai în baza licenţelor de import emise de autorităţile competente din statele membre ale Uniunii Europene. Pentru România, autoritatea competentă responsabilă cu emiterea licenţei de import este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este autoritatea competentă responsabilă cu emiterea autorizaţiei de importator, colaborarea cu autorităţile competente din celelalte state membre în ceea ce priveşte utilizarea seminţelor de cânepă importată şi transmiterea la Comisia Europeană a comunicărilor prevăzute de în ceea ce priveşte sistemul de licenţe de import şi de export. Autorizaţia de importator se acordă operatorilor economici pe bază de cerere-tip care trebuie depusă la biroul unic din cadrul MADR, însoţită de următoarele documente: certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în copie certificată pentru conformitate cu originalul; angajament care, în functie de procedurile pe care le parcurge cantitatea de seminţe de cânepă importate, cuprinde cel puţin următoarele informaţii: denumirea şi adresa operatorului economic, respectiv adresa punctului de lucru unde se desfăşoară operaţiunea de transformare a seminţelor; produsul importat, genul/specia, cantitatea (kg), documente din care să rezulte calitatea seminţelor, buletinul de analiză,  descrierea operaţiunii de transformare la care este supusă sămânţa, produsul finit care rezultă în urma procesării, subprodusele rezultate, cantitatea şi destinaţia pentru fiecare dintre acestea; contractul de prestări servicii cu operatorul care efectuează operaţiunea de transformare, după caz, ca anexa la angajament;  calendarul desfăşurării operaţiunii de transformare a seminţelor astfel încât, într-o perioadă de până la 12 luni de la data emiterii licenţei de import de către APIA, întreaga cantitate de sămânţă importată să fie supusă transformării.

Autorizaţia pentru import de seminţe de cânepă, altele decât cele pentru semănat, se emite în termen de 30 zile de la data depunerii documentaţiei şi este valabilă un an de la data emiterii. Structura cu atribuţii în inspecţii tehnice din cadrul MADR şi a Direcţiilor pentru agricultură judeţene au obligaţia de a verifica periodic importatorii autorizaţi şi, după caz, la operatorii care realizează transformarea seminţelor importate, modul de respectare a condiţiilor care au dus la acordarea autorizaţiei de importator, precum şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege. Potrivit legii, autorizaţiile de importator şi licenţele de import emise anterior intrării în vigoare a hotărârii îşi vor păstra vabilitatea.