Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate.

Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, care conţine detalii despre conditiile de eligibilitate si valoarea acestui sprijin. Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutoare de minimis; să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator format A3, dimensiuni 297 x 420 mm, pe care să se găsească inscripţia ,,Suprafaţă beneficiară a Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, în anul 2017, conform cererii numărul... din Registrul unic de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului”; să obţină o producţie de 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa prevăzuta mai sus; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul 2017. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis fiind de 40 mil. Euro, sumă asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinaţie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017 la capitolul 83.01 „Agricultura, silvicultura, piscicultura şi vănătoare”, articolul 40.15 „Sprijinirea produătorilor agricoli”.

Odată cu data intrării în vigoare a Schemei, beneficiarii pot depune o cerere de înscriere în Program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, însoţită de următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; copie a atestatului de producător; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizica; dovada cont activ bancă/trezorerie; adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul 2017 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză; declaraţie pe propria răspundere. Direcţia pentru agricultură judeţeană va calcula, determina şi aproba sumele aferente reprezentând ajutor de minimis, pentru fiecare beneficiar în parte, asigurându-se că sumele totale care se acorda solicitantului se încadreaza în plafonul maxim. De precizat că este interzisă acordarea de ajutor de minims acelor solicitanţi a căror suprafaţă de culturi de tomate în spaţii protejate este obţinută prin divizarea unei exploataţii existente la data de 1 ianuarie 2017.