Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primește, de la finele lunii aprilie, pentru anul în curs, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul PNDR 2020. Printre submăsurile pentru care pot fi depuse cereri se numără şi cea privind instalarea tinerilor fermieri (Submăsura 6.1 - sM6.1).

Solicitanţii eligibili pentru submasura 6.1 - "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" sunt: tânărul fermier, care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole; persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier se instalează şi exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, la beneficii şi la riscurile financiare legate de exploataţie. Reamintim că "tânăr fermier" înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanţare, care deţine competentele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii. Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Submăsurii 6.1, în funcţie de forma de organizare sunt: persoana fizica înregistrată şi autorizată în conformitate cu OUG nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare; asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată - SRL; asociat majoritar (majoritate absoluta 50%+1) şi administrator al unei SRL, înfiinţată potrivit legii. De asemenea, pe perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, solicitantul trebuie să menţină cel puţin încadrarea în dimensiunea SO a exploataţiei agricole, pentru care proiectul este selectat şi aprobat, fără a reduce dimensiunea SO sub limita cu care exploataţia a accesat sprijin. În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/societăţii.  Printre celelalte condiţii care trebuie îndeplinite se numără: solicitantii trebuie să respecte încadrarea în categoria microintreprinderi sau întreprinderi mici; tânărul fermier solicitant nu trebuie să deţină acţiuni în alte societăţi care desfăşoară activităţi agricole; tânărul fermier trebuie să se afle în proces de instalare într-o exploataţie agricolă care are dimensiunea de minimum 12.000 SO, iar înregistrarea pentru prima dată a microîntreprinderii, respectiv a întreprinderii mici, sau pentru prima data a unui cod CAEN agricol în cadrul întreprinderii deja existente prin care solicită sprijin, trebuie să aibă loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanţare la AFIR;

Sprijinul public nerambursabil se acordă pe maxim trei/cinci ani şi se ridică la: 50.000 de euro - pentru exploataţiile între 30.000 SO şi 50.000 SO; 40.000 de euro - pentru exploataţiile între 12.000 SO - 29.999 SO. Sprijinul se acordă sub formă de primă în doua tranşe: 75% din cuantumul sprijinului - la încheierea Deciziei de Finanţare; 25% din cuantumul sprijinului - acordată cu conditia implementării corecte a Planului de Afaceri, fără a depăşi trei ani de la încheierea Contractului de Finanţare.