În acest an, antreprenorilor autohtoni le sunt oferite zece programe de finanţare prin care aceştia din urmă pot solicita bani pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor personale.

Înscrierile în cadrul a două noi programe de finanţare, prin care antreprenorii pot obţine bani de la stat pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor proprii, au început - informează Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Sprijinul nerambursabil va putea fi acordat celor care au sau pun bazele unei afaceri la sat şi celor care înfiinţează şi dezvoltă o mică fabrică. Concret, este vorba despre Programul naţional multianual pentru înfiinţarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural şi Programul național multianual de microindustrializare, care au devenit active în această dimineaţă. Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural oferă antreprenorilor de la sate posibilitatea de a primi ajutor de la stat de până la 125.000 de lei, reprezentând cel mult 90% din din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate, însă contribuind cu minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. În program pot intra microîntreprinderile, IMM-urile, dar şi persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale cu condiţia îndeplinirii criteriilor stabilite în acest scop. Finanţarea obţinută va putea fi folosită, printre altele, pentru achiziţionarea de echipamente IT, maşini, utilaje, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc., dar şi pentru unele cheltuieli privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcțiune ori instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziționate. Potrivit anunţului Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism,  înscrierea planurilor de afaceri se poate face online, pe site-ul www.aippimm.ro, până la termenul limită – 29 iulie.

Cel de-al doilea program pentru care înscrierile se vor desfăşura tot până la data menţionată (29 iulie) se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii şi se aplică pe întreg teritoriul ţării, în toate cele opt regiuni de dezvoltare. Având alocat un buget de 60,89 milioane de lei, prin care pot fi finanţate circa 244 de beneficiari, microîntreprinderile, dar şi IMM-urile care îndeplinesc condiţiile vor putea primi un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/ beneficiar, aproximativ 55.000 euro, urmând ca beneficiarul să acopere din contribuţie proprie minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.  Prin Program ar urma să se finanţeze cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi şi de implementare a unor planuri de investiţii depuse de firme. Potrivit Procedurii sunt eligibile societăţile care desfăşoară activităţi în industria alimentară, fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea de mobilă, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal etc.