Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 euro.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat prelungirea, până la data de 31 martie, ora 16.00, a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 - „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, submăsura 8.1 - „Împăduriri şi crearea de suprafeţe impadurite” din cadrul PNDR 2014-2020.  Reamintim că prima sesiune de depunere a cererilor de "sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" a fost deschisă la sfârşitul anului trecut, schema fiind implementată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prin Agenţia de plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit Ghidului solicitantului, scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este: creşterea suprafeţei ocupate de păduri la nivel național; acoperirea costurilor lucrărilor de înființare a plantației, a celor de întreținere a plantațiilor pe o perioadă de maximum 6 ani până la închiderea stării de masiv; acoperirea costurilor determinate de efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv; acoperirea pierderilor de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafața împădurită. Printre obiectivele Submăsurii 8.1 se numără: promovarea sechestrării carbonului; adaptarea la efectele schimbărilor climatice; reducerea eroziunii solului; îmbunătățirea capacității de retenție a apei; refacerea și conservarea biodiversității locale.

Beneficiarii măsurii sunt deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol sau formele asociative ce deţin teren agricol şi neagricol. Alocarea financiară pentru sesiunea în curs este de 50.000.000 euro, iar valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 euro. Terenurile pe care se va face prima împădurire trebuie să fie degrevate de sarcini, executări sau litigii, iar proprietarii nu trebuie să aibă datorii la stat, pentru a se încadra în condiţiile de ajutor financiar. Costurile pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere, costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire, cât şi costurile de întreţinere şi de îngrijire a plantaţiei forestiere, plus compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi vor fi acoperite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).