Schema de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet www.apia.org.ro.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu 25 aprilie, ora 11.00, până la data de 15 mai, ora 16.00, primeşte Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, SubMăsura 15.1 - „Plăţi pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 - 2020.

Introducerea în cadrul PNDR 2014-2020 a Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, SubMăsura 15.1 „Plăţi pentru angajamente de silvomediu”, a avut ca scop reducerea numărului de intervenţii silvotehnice în pădure şi promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului, prin promovarea de angajamente voluntare care depăşesc cerinţele obligatorii relevante prevăzute de lege în domeniul gestionării pădurilor. Beneficiarii schemei pot fi: unităţile administrativ-teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere; persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere; asociaţii ale beneficiarilor constituite ulterior punerii în posesie cu terenuri forestiere. Beneficiarii schemei de ajutor de stat - “Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” - submăsura 8.1 - Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat ”Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor” - Submăsura 15.1 ”Plăţi pentru angajamente de silvomediu” numai după executarea ultimei lucrări de întreţinere a plantaţiei. Cererea, însoţită de avizul Gărzii Forestiere şi de documentele specificate în Ghidul solicitantului, va fi realizat pe suport hârtieşi se va depune la CJAPIA.

Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplinească condiţiile de eligibilitate şi criteriile specifice prevăzute în schema de ajutor de stat şi detaliate în Ghidului Solicitantului, selecţia Cererilor de sprijin în cadrul sesiunii efectuându-se potrivit prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor aprobat prin Ordinul MADR nr.362/2016, publicat pe site-ul APIA. Sprijinul acordat in cadrul acestei scheme este de tip compensatoriu şi este acordat anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani. În cadrul schemei sunt compensate două tipuri de angajamente, ale căror cerinţe specifice sunt încadrate în următoarele două pachete: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste; Pachetul 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. (Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinaţie cu Pachetul 1). Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat este de 100%. Valorile plăţilor compensatorii acordate sunt următoarele: 25 € pe an şi pe hectar - pentru suprafaţa angajată în cadrul Pachetului 1; 103 € pe an şi pe hectar - pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2. Anunţarea rezultatelor selecţiei se va face prin notificarea beneficiarilor de către Centrele Judeţene APIA ca urmare a publicării pe site a Raportului de selecţie preliminar aprobat de către directorul general al DGDR - AM PNDR. După încheierea perioadei de depunere menţionată mai sus, cererile de sprijin pot suferi modificări din partea solicitanţilor până la data de 31 mai 2017, ora 16.00.