Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017 se va finaliza la 15 mai 2017, dată până la care nu se aplică penalităţi.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor că, şi în acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea şi închiderea Cererii unice de plată în IPA Online se face numai în Centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. APIA recomandă, de asemenea, fermierilor să se prezinte la Primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situaţia terenului pe care îl utilizează înainte de a se prezenta la Centrele APIA. În cazul în care au în exploataţie şi animale, fermierii sunt sfătuiţi să verifice situaţia acestora în registrul Naţional al Exploataţiilor. Reamintim că fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol au obligaţia să depună  cererile unice de plată la centrul judeţean APIA, iar fermierii care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 trebuie să se adreseze centrelor locale. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. APIA precizează că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. Data limită de depunere a cererii este 15 mai 2017, la care se adaugă perioada de 25 zile calendaristice de depunere a cererilor cu întârziere, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai. Dacă întârzierea depăşeşte 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau cererea de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă nici un ajutor sau sprijin. Astfel, campania de primire a cererilor unice de plată se va derula până la 15 mai 2017 fără penalități, respectiv 16 mai - 9 iunie 2017 - cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

Reamintim că APIA a derulat o campanie de informare a fermierilor cu privire la termenele şi modalitatea de depunere a cererilor de plată, la condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Reamintim că obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2017, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.