Ghidul solicitantului şi documentele relevante pentru implementarea Schemei de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, au fost publicate pe pagina de internet a APIA.

Lansată la data de 21 noiembrie, prima sesiune de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Schemei de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” se desfăşoară până la data de 20 ianuarie 2017 şi are o alocare financiară de 50.000.000 euro. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 și Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare, este de 7.000.000 euro.

Pot beneficia de aceste fonduri deținătorii publici sau privați de teren agricol și neagricol precum și formele asociative ale acestora. În cazul terenurilor aflate în proprietatea statului, sprijinul se poate acorda doar dacă autoritatea care gestionează respectivele terenuri este un organism privat sau o unitate administrativ teritorială (UAT) de nivel LAU 2 (comune, oraşe, municipii), ambele trebuind să facă dovada gestionării terenurilor aflate în proprietatea statului pe toată perioada de implementare a contractului de finanţare.

Pentru a beneficia de finanţare, solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii de teren agricol şi/sau neagricol eligibil pentru împădurire. Concret, terenul agricol eligibil destinat împăduririi trebuie să fi fost declarat la APIA de cel puţin 2 ani şi să fi fost respectate în această perioadă standardele de ecocondiţionalitate (GAEC/SMR) relevante. Verificarea respectării GAEC/SMR se face prin accesarea de către APIA a informaţiilor din baza de date IACS certificând, printre altele, suprafaţa parcelelor, respectarea sau nu a GAEC/SMR, categoria de folosinţă agricolă a terenului (arabil, culturi permanente, pajişti permanente).

Potrivit Ghidului solicitantului, încadrarea terenurilor în categoriile de teren agricol şi/sau neagricol la nivel de parcelă va fi efectuată, înainte de demararea întocmirii proiectului tehnic de împădurire, de către APIA, la momentul solicitării Notei de constatare (Anexa 4) şi efectuării digitizării în LPIS. Totodată, suprafaţa terenului propus pentru împădurire, în cazul realizării de perdele forestiere de protecţie, trebuie să fie de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită de cel puţin 0,1 ha. Suprafaţa terenului propus pentru împădurire, în cazul realizării de trupuri de pădure, trebuie să fie de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită de cel puţin 0,5 ha. De precizat că un beneficiar poate depune o singură cerere de sprijin în cadrul unei sesiuni de depunere a cererilor de sprijin.