Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, include toate parcelele declarate de fermier şi presupune o serie de acţiuni.

Concret, este vorba despre: eligibilitatea pentru schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a suprafeţei declarate a parcelelor agricole și verificarea menţinerii/activităţii minime; verificarea clauzei “fermierului activ”, acolo unde este cazul; conformitatea cu suprafaţa minimă a parcelei agricole; utilizarea declarată a suprafeţei în limitele prevăzute de regulament (pajişti permanente, sprijin cuplat pe suprafaţă, diversificarea culturilor, etc.) inclusiv tipurile de suprafeţe agricole declarate (adică păşune permanentă, teren arabil, cultură permanentă); alte condiţii stabilite pentru a asigura faptul că parcelele declarate sunt într-adevăr parcelele pentru care fermierul este îndreptăţit să solicite sprijin, cât şi declararea tuturor parcelelor; respectarea tuturor obligaţiilor privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute în vedere de către beneficiar, în funcţie de schema accesată; unde este cazul, conformitatea cu limitele stabilite pentru exceptarea de la înverzire; realizarea obligatorie a unei schiţe pentru fiecare parcelă măsurată; executarea de fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului; completarea unui Raport de control pe suport de hârtie. Reprezentanții APIA verifică și dacă fermierii respectă regulile de ecocondiționalitate totală (SMR+GAEC) sau parțială (SMR1).

Ecocondiţionalitatea - ca parte componentă a Politicii Agricole Comune - este un mecanism care condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale (plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranţa alimentară, sănătatea animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor, precum şi menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu. Potrivit art. 93 şi 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte: Cerinţele legale în materie de gestionare (13 SMR); Standardele privind Bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri, referitoare la următoarele domenii: Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii agri-cole ale terenurilor; Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor; Bunăstarea animalelor.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, ca urmare a unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin în anul calendaristic în cauză, conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, conform prevederilor art. 91 din Regulamentul (UE) nr.1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale prevăzute de regulamentul menţionat. Fermierii selectaţi la controlul pentru ecocondiţionalitate şi măsuri de agromediu trebuie să prezinte următoarele documente completate la zi: plan fertilizare; registru de evidenţă a tratamentelor cu produse pentru protecţia plantelor; bordero vânzare fân (dacă este cazul); bordero înstrăinare gunoi de grajd (dacă este cazul); caietul de agromediu (dacă este cazul); calendar de interdicţie; acte de reglementare privind protecţia mediului (dacă este cazul).