Mişcările de animale prin vânzări, cumpărări, respectiv prin alte evenimente ce se petrec în exploataţiile crescătorilor sunt activităţi permanente care, dacă nu se derulează în conformitate cu normele sanitare veterinare, pot afecta starea de sănătate a efectivelor de animale, precum şi activitatea de comerţ intracomunitar şi exportul cu animale vii sau cu produse de origine animală.

Astfel, în conformitate cu Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010 completat cu Ordinul 28/2011 (implementarea procedurilor de identificare şi înregistrare a animalelor), bovinele, ca şi alte specii (cabaline, ovine, caprine si suine), circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate, înregistrate în Baza Naţională de Date (BND) şi sunt însotite de formulare de mişcare şi de paşaport (în cazul bovinelor şi cabalinelor) precum şi de alte documente prevăzute de normele sanitare veterinare în vigoare. De asemenea, deținătorul de animale are obligația: să coopereze cu medicul veterinar, arondat, pentru ca toate animalele să fie identificate prin crotaliere, conform prevederilor din Legea nr. 191/ 2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010, cu modificările ulterioare, privind identificarea și înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, având în vedere că data limită pentru identificare și înregistrare este: la animalele din speciile bovine, în termen de până la 20 de zile de la naștere; la specia porcină, în termen de până la 60 de zile de la naștere, ovinele și caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mișcarea lor din exploatația în care s-au născut, ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 6 luni, să comunice medicului veterinar, arondat, orice eveniment de naștere, moarte, pierdere crotalie, dispariție, sau regăsire animal, în maxim 7 zile, iar în cazul sacrificărilor tradiționale (porcine, ovine, caprine) să restituie crotalia; să nu achiziționeze sau să înstrăineze animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor și cabalinelor, fără pașaportul acestora; să își achiziționeze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei și să solicite medicului veterinar împuternicit aplicarea acesteia.

Potrivit legii, în timpul mișcării animalelor, deținătorii trebuie să aibă asupra lor următoarele documente: pașaportul (în cazul speciei bovine și cabaline); cartea de exploatație; formularul de mișcare; cartea de sănătate al animalului; certificatul de sănătate în cazul abatorizării; să respecte circuitul documentelor de mișcare după instrucțiunile primite de la medicul veterinar care le-a eliberat; să păstreze și să arhiveze în ordine cronologică toată formularistica ce îi este remisă de medicul veterinar împuternicit (aceasta constituindu-se în registrul de exploatație). Totodată, pentru asigurarea trasabilității, proprietarii de animale au obligația să anunțe, în termen de 48 de ore medicul veterinar, arondat, cu privire la animalele care se întorc în exploatația de origine din târg, sau care ajung la o altă destinație finală ca urmare a vânzării în târg.

Transportatorul de animale are obligația: să accepte la transport numai animale identificate și care sunt însoțite de documentele enumerate mai sus;   să verifice la îmbarcare corespondența între documente și animalul îmbarcat; să prezinte la controlul efectuat de autoritățile oficiale, animalele și documentele acestora; să transporte animalele în vehicole autorizate sanitar veterinar în acest scop; să asigure normele de protecție și bunăstarea animalelor în funcție de specie și categorie de vârstă pe întreg parcursul călătoriei. Reglementările legale stabilesc că, pentru mișcarea animalelor vii în alte județe medicul veterinar arondat, înainte de eliberarea documentelor de mișcare și de sănătate, transportatorul de animale trebuie să solicite de la DSVSA județeană de origine, obținerea avizului interjudețean.