Potrivit noilor prevederi legale, pe noul Formular 394 contribuabilii vor declara operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional începând cu luna iulie 2016 şi operatorii economici.

Formularul 394 "Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate îin scopuri de TVA" se completează şi se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care sunt obligate la plata taxei pentru operaiuni impozabile în România şi taxabile cu cota prevăzută de Codul Fiscal. Declaraţia 394 se depune pentru orice operaţiune taxabilă pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare. Declaraţia trebuie să conţină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare". De asemenea, în formular se înscriu: baza impozabilă şi TVA aferente facturilor emise prin autofacturare; valoarea totală a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate şi bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, indiferent dacă au/nu au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului; persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care realizează în România achiziţii de bunuri sau servicii. Declaraţia trebuie să conţină facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare", precum şi borderourile de achiziţii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul achiziţiilor efectuate de la persoane fizice şi/sau contracte încheiate cu persoane fizice. Totodată, în declaraţie se înscrie valoarea totală a facturilor simplificate şi a bonurilor fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. În perioada 1 iulie 2016- 31 decembrie 2016: pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10.000 lei, se va completa numărul total al facturilor emise, valoarea totală a bazei impozabile şi TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA; pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agenţiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, către persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10.000 lei, se va completa numărul total al facturilor emise şi valoarea acestora cu TVA inclusă.

Declaraţia 394 se depune la unitatea fiscală competentă până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în aceasta perioada nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Declaraţia 394 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau în format electronic, însoţită de anexa nr.1 la Ordin - Formularul 394, respectiv în format hârtie (doar prima pagină), semnată şi ştampilată, conform legii.