Ordinul ANAF nr. 3845/2015 este actul normativ care reglementează mai multe proceduri valabile în cazul înregistrării unui domiciliu fiscal.

Printre aceste proceduri se numără cea de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal în cazul contribuabililor supuşi înregistrării în registrul comerţului. Această procedură se aplică acelor contribuabili care trebuie să se înregistreze în registrul comerțului și care au obligația înregistrării/modificării domiciliului fiscal la/de la organul fiscal central. Cu alte cuvinte, este vorba despre persoanele care solicită înregistrarea domiciliului fiscal la locul unde se exercită gestiunea administrativă și conducerea efectivă a afacerilor, în cazul în care acestea nu se realizează la sediul social declarat sau la locul în care se află majoritatea activelor, precum și de cei care solicită modificarea domiciliului fiscal, inclusiv în cazul în care se modifică sediul social. Până la finalizarea procedurii de înregistrare a domiciliului fiscal, competența de administrare a acelor contribuabili care își schimbă sediul social revine unităţii fiscale centrale de la vechiul domiciliu fiscal.

Pentru a-și înregistra domiciliul fiscal, contribuabilii care au obligația înregistrării în registrul comerțului vor depune la Fiscul în a cărui rază teritorială urmează să fie stabilit domiciliul fiscal Formularul 050 „Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului”, dar și o serie de documente doveditoare ale informațiilor înscrise în acesta. În vederea realizării transferului dosarului fiscal, cererea de înregistrare a domiciliului fiscal va fi transmisă, în maximum 3 zile lucrătoare de la înregistrare, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, de către unitatea fiscală unde este situat noul sediu social către vechea unitate fiscală, unde contribuabilul a avut înainte sediul social. Dosarul fiscal va fi transmis în cel mult 10 zile de la primirea cererii și va fi însoțit de un exemplar al certificatului de atestare fiscală, dar și de fișa de evidență pe plătitor.

Decizia de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal va fi emisă în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la primirea dosarului fiscal. Începând cu data de la care contribuabilului îi va fi comunicată această decizie, unitatea fiscală centrală de la noul domiciliu fiscal va administra contribuabilul.