Venituri din desfăşurarea unei activităţi agricole sunt veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea sau creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, persoanele care dețin suprafețe agricole și efective de animale ce depășesc un anumit plafon sunt obligate la plata unui impozit, indiferent dacă vând, sau nu, produsele obținute. Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit, fermierii fiind obligaţi la ghișeele Fiscului cea de-a doua tranșă, mai exact 50% din suma datorată. Conform legii, sunt neimpozabile în limitele stabilite: cereale - până la 2 ha; plante oleaginoase - până la 2 ha; cartof - până la 2 ha; sfeclă de zahăr - până la 2 ha; tutun - până la 1 ha; hamei pe rod - până la 2 ha; legume în câmp - până la 0,5 h; legume în spaţii protejate - până la 0,2 ha; leguminoase pentru boabe - până la 1,5 ha; pomi pe rod - până la 1,5 ha; vie pe rod - până la 1 ha; arbuşti fructiferi - până la 1 ha; flori şi plante  ornamentale - până la 0,3 ha; vaci - până la 2; bivoliţe -până la 2; oi - până la 50; capre - până la 25; porci pentru îngrăşat - până la 6; albine - până la 75 de familii; păsări de curte - până la 100. Depăşirea limitelor menţionate în tabelul anterior, generează impozitarea veniturilor, pe bază de norme anuale de venit.

Articolul 106 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că „normele de venit se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin Hotărâre a Guvernului, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit”. Contribuabilii care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au obligaţia de a depune anual o declaraţie – Formularul 221, la unitatea fiscală competentă, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, Fiscul stabileşte impozitul anual datorat, calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul astfel determinat reprezintă impozit final şi nu se recalculează. De precizat că, potrivit prevederilor art.107 alin.(6) din Codul fiscal, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv. Nu au obligaţii de declarare şi nu datorează impozit persoanele fizice care deţin suprafeţe necultivate sau se încadrează în limitele stabilite în tabelul menţionat mai sus.