Impozitul pe norma de venit în agricultură se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, iar plata acestuia se poate face în două tranșe.

Contribuabilul care desfășoară o activitate de creştere şi exploatare a animalelor pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligația de a depune anual la unitatea fiscală cpmpetentă, Formularul 221 Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. NU au obligații de declarare și nu datorează impozit, contribuabilii care obțin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor în limitele stabilite potrivit tabelului anterior. Declaraţia se depune, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau se comunică prin poştă cu confirmare de primire astfel: în situaţia în care activitatea se desfăşoară în mod individual, declaraţia se completează în două exemplare, copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul/curatorul acestuia iar originalul se depune la: unitatea fiscală în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România; unitatea fiscală în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice. În situaţia în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, declaraţia se depune la unitatea fiscală la care asocierea este luată în evidenţă fiscală. Obligația depunerii Declarației 221 revine asociatului desemnat pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice, în cadrul aceluiași termen, împreună cu anexa care va cuprinde cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Impozitul pe venitul din creşterea şi exploatarea animalelor se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Tot unitatea fiscală competentă va stabili, pe baza declaraţiei depuse de contribuabil, impozitul anual datorat şi va emite decizia de impunere. Reamintim că, potrivit legii, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează în două rate egale, astfel: 50% din impozit - până la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit - până la data de 15 decembrie inclusiv.