Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor informează contribuabilii că în Monitorul Oficial nr.950/25.11.2016  a fost publicat Ordinul ANAF nr.3.386/2016 prin care a fost aprobat Formularul 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"

Declaraţia privind impozitul pe profit - Formularul 101 - se completează şi se depune de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a depune declaraţia anuală de impozit pe profit, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepţia celor care au optat pentru an fiscal modificat, care au obligaţia să depună declaraţia şi să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat. Persoanele juridice române prevăzute la art. 15 din Codul Fiscal au obligaţia de a depune declaraţia anuală de impozit pe profit până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepţia celor care au optat pentru an fiscal modificat, care au obligaţia să depună declaraţia anuală şi să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, potrivit art.41, alin.(5), lit.a).din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Contribuabilii prevăzuţi la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, înregistraţi în vectorul fiscal, depun declaraţia privind impozitul pe profit inclusiv în situaţia în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelaşi act normativ. În această categorie de contribuabili sunt cuprinse  persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art.15 din Codul Fiscal, şi anume: cultele religioase; unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior, particulare, acreditate, precum şi cele autorizate;  asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari; Societatea Naţionala de Cruce Roşie din România; organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale, organizaţiile patronale.

În cazul persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat în România calculează, declară şi plăteşte impozitul pe profit, pe baza veniturilor şi cheltuielilor înregistrate de către toate sediile permanente care aparţin aceleiaşi persoane juridice străine. Declaraţia se depune la unitatea fiscală competentă pentru administrarea creanţelor fiscale, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În cazul în care plătitorul corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind "X" în spaţiul special prevăzut în acest scop. Declaraţia nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepţiile prevăzute la art.105 alin.(6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.