În cadrul unei ceremonii organizate la sediul Observatorului European de Sud din Garching, Germania, Directorul General al insituţiei, Tim de Zeeuw, a semnat cu reprezentanţii a trei firme de inginerie din Italia un contract care valorează nu mai puţin de 400 de milioane de euro.

Constructorii vor realiza o clădire în care va fi adăpostită o structură ce va susţine oglinda de 39 de metri cu care este dotat dispozitivul cunoscut sub denumirea de „European Extremely Large Telescope” (E-ELT). Potrivit Descoperă, aparatura va avea o arie de captare a semnalelor mai mare decât cea a tuturor telescoapelor optice amplasate la sol până acum. Sistemul va fi capabil să producă imagini de 15 ori mai clare decât telescopul spaţial Hubble. E-ELT nu este singurul telescop gigantic care urmează să fie construit la sol în următoarea perioadă. Şantierele pe care urmează să fie ridicaţi alţi doi giganţi au fost deja demarate: „Giant Magellan Telescope” (cu o înălţime de circa 25 de metri, amplasat în cadrul Observatorului Las Campanas din Chile), respectiv „Thirty Meter Telescope” (la Mauna Kea, în Insulele Hawaii).

Deşi conducerea Observatorului European de Sud a luptat pentru a strânge cele 1,1 miliarde de euro necesare finanţării proiectului E-ELT de la cele 15 ţări semnatare, unele etape ale construcţiei au fost amânate pentru o fază ulterioară. Dacă primul stadiu al lucrărilor, însemnând construirea telescopului propriu-zis şi a celei mai mari părţi din clădirea în care acesta urmează să fie adăpoostit, beneficiază deja de o finanţare care acoperă 90% din cheltuieli, faza a doua va mai trebui să aştepte. Sistemul E-ELT urmează să fie construit la Cimola Cerro Armazones, în Chile, de grupul italian EIE şi firmele Astaldi şi Cimola. Cupola care va proteja telescopul va avea o înălţime de circa 80 de metri şi va cântări 5.000 de tone. Partea mobilă a telescopului va avea o greutate de aproximativ 3.000 de tone. Constructorii susţin că structura va necesita nu mai puţin de 4,8 milioane de ore de muncă/ persoană. Clădirea va avea dimensiuni atât de mari, încât în structura ei vor fi încorporați aproximativ 70 de kilometri de cabluri şi 30 de milioane de şuruburi.