Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat ieri semnalele oferite de vicepreşedintele SUA, Michael Pence, în sensul menţinerii angajamentelor în cadrul NATO şi relaţiilor solide cu Uniunea Europeană.

 

"L-am întrebat pe Mike Pence dacă îmi împărtăşeşte opiniile în trei chestiuni esenţiale - actuala ordine internaţională, NATO şi atitudinea Administraţiei SUA faţă de ideea unei Europe unite", a transmis Donald Tusk prin Twitter.

"Ca răspuns, Mike Pence mi-a spus «da» de trei ori. Acum, europenii şi americanii trebuie pur şi simplu să implementeze ceea ce spun", a adăugat Tusk. "Relatările de la Conferinţa de Securitate de la Munchen despre moartea Occidentului au fost mult exagerate", a subliniat preşedintele Consiliului European.

Administraţia SUA a semnalat, chiar dacă solicită creşterea contribuţiilor pentru apărare, menţinerea angajamentelor în cadrul NATO, inclusiv prin abordarea "defensivă" din Europa de Est pentru contracararea Rusiei, replica Berlinului fiind că alianţa este avantajoasă şi pentru Washington. Prezent la Conferinţa pentru Securitate desfăşurată la München, vicepreşedintele Statelor Unite, Michael Pence, a dat asigurări că "America este cel mai puternic aliat al Europei şi va fi mereu". "Astăzi, în numele preşedintelui Donald Trump, vă ofer această garanţie: Statele Unite ale Americii susţin cu putere NATO şi vor fi neclintite în angajamentul faţă de această alianţă transatlantică", a afirmat Mike Pence. "Am fost loiali generaţii întregi şi, dacă menţineţi încrederea în noi în timpul mandatului preşedintelui Trump, vom menţine permanent încrederea în dumneavoastră", a adăugat Mike Pence, subliniind că "relaţia durabilă" dintre SUA şi Europa "nu a fost construită doar pe forţa armelor", ci şi pe valori şi principii precum "libertatea, democraţia, justiţia şi statul de drept".

În acelaşi timp, Mike Pence a reiterat solicitarea Washingtonului pentru creşterea contribuţiilor comune în domeniul apărării. "Apărarea Europei necesită angajamentul dumneavoastră în aceeaşi măsură cu al nostru. Promisiunea de suportare în mod echitabil a sarcinii apărării comune nu a fost îndeplinită de prea mulţi şi de prea mult timp, situaţie care erodează fundamentul alianţei noastre. Ca să fiu foarte clar: preşedintele Statelor Unite se aşteaptă ca aliaţii să se ţină de cuvânt. A venit momentul să se facă mai mult", a subliniat Mike Pence.