Teatrul Regina Maria invită orădenii la cea de-a doua premieră din 2017 a Trupei Iosif Vulcan”: În plină glorie!”, de Peter Quilter, regia Cristian Ioan, care va avea loc duminică, 26 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Spectacolul este o comedie inspirată dintr-un caz real, povestea sopranei Florence Foster Jenkins.

 

„Cel de-al doilea spectacol al stagiunii este o comedie fină, cu interpreţi de excepţie”, a spus managerul teatrului, Daniel Vulcu. „Pentru actriţa Gabriela Codrea reprezintă un debut (în rol principal-n.r.) pe scena teatrului nostru, iar pe actorul Andrian Locovei orădenii au ocazia să-l redescopere într-un rol de amploare”, a subliniat directorul.

Regizorul invitat pentru spectacolul „În plină glorie” este Cristian Ioan, un artist pe care orădenii l-au mai întâlnit atât în postura de regizor, cât şi în aceea de director al teatrului (1993-1994).

Spectacolul „În plină glorie!” este o comedie inspirată din viața lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind ce mai proastă solistă de operă din lume. Florence reuşeşte, în ciuda lipsei vădite de talent și a ironiilor cu care se confruntă uneori, să susţină concerte de operă cu sala plină și să câștige admirația unor personalități ale vremii. Apogeul carierei sale este marcat de recitalul de pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall.

„În această piesă facem cunoştinţă cu un personaj fabulos. Florence a fost o cântăreaţă incredibilă, cu vânzări de discuri recod, neegalată până astăzi, în ciuda faptului că ea cânta fals”, spune regizorul Cristian Ioan.

„O femeie în vârstă care mergea ca acceleratul înainte. Nu ţinea cont de nimeni şi de nimic. O femeie care a reuşit, pentru că zâmbea, pentru că se făcea iubită, pentru că în sufletul ei era artistă şi era orginală. Spectacolul ridică astfel problema adevăratelor valori în artă, a punctelor de referinţă pe care le avem, a fragilităţii acestei lumi a artei. Cred că în artă, în general, valoarea reală numai timpul ne-o poate confirma”, a mai subliniat regizorul. „Textul acestei piese este unul de estetică. Cu toate acestea, trebuie menţionat că noi, prin acest spectacol, am vrut să spunem o poveste. În opinia mea, teatrul din ultimul timp nu mai spune poveşti”, a transmis Cristian Ioan.

Dacă regizorul a refuzat să vadă filmul inspirat din aceeaşi poveste, pentru a nu fi influenţat, interpreta rolului principal, Gabriela Codrea, a urmărit pelicula documentându-şi astfel, dintr-o sursă suplimentară, personajul.

„Am studiat biografia acestei soprane pentru a putea da substanţă personajului. A fost o femeie care s-a îmbolnăvit de sifilis şi pe care boala a măcinat-o uşor, până la sfârşitul vieţii. A iubit muzica, a făcut pian, dar o paralizie a împedicat-o să continue studiul acestui instrument. Se pare că auzul muzical i-a fost afectat de sifilis, de aceea ea nu era conştientă de faptul că falsează. Convingerea cu care cânta şi discrepanţa dintre ce credea ea şi ce auzeau cei din jur - de aici provenea paradoxul situaţiei”, a explicat Gabriela Codrea. Alături de ea vor urca pe scenă Andrian Locovei (Cosme McMoon), Răzvan Vicoveanu (St. Claire), Mirela Lupu (dna Johnson), Lucia Rogoz (Dorothy) și Georgia Căprărin (Maria). Echipa artistică este completată de scenografa Clara Labancz, câștigătoarea premiului UNITER pentru întreaga activitate în anul 2015, care se află la a doua colaborare cu teatrul orădean. Spectacolul se bucură de participarea specială a contratenorului Iosif Viktor și de îndrumarea muzicală a compozitorului Ovidiu Iloc și a pianistei Henrietta Varady. Cei care nu pot ajunge la premieră sunt așteptați la următoarea reprezentație care va avea loc de mărțișor: miercuri, 1 martie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 19.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.