Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universităţii din Oradea aniversează anul acesta două decenii de existenţă. Cu această ocazie Departamentul a organizat o sesiune de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională.

 

Festivitatea de deschidere a evenimentului s-a desfăşurat vineri, 25 noiembrie, de la ora 12.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea. Au participat rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului - Sorin Curilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor - Alin Novac-Iuhas, directoarea DPPD - Florica Orţan şi fostul director Vasile Marcu. 

„Au fost ani de căutări, de provocări şi reuşite, în care au fost implicaţi oameni cu vocaţie pedagogică, specialişti în educaţie şi formarea cadrelor didactice din Oradea, Bihor, dar şi din toate centrele şcolare de învăţământ românesc. DPPD dispune astăzi de cadre bine pregătite care se bucură de prestigiu atât în ţară, cât şi în străinătate”, a spus, printre altele, Florica Orţan. Rectorul Constantin Bungău a subliniat că cei 20 de ani sunt de fapt 53 pentru că învăţământul superior pedagogic există la Universitatea din Oradea din 1963, iar preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a vorbit despre meritele pe care le are prof. univ. dr. Vasile Marcu în înfiinţarea acestui departament. „Este bine că formarea continuă nu mai este privită ca un remediu pentru carenţele educative, ci ca o pregătire permanentă care ajută profesorul să fie la curent cu tot ce se întâmplă în pedagogie”, a spus şeful IŞJ Bihor - Alin Novac-Iuhas. A urmat apoi la microfon Vasile Marcu, care a povestit cum a fost înfiinţat DPPD şi câte dificultăţi a întâmpinat de-a lungul funcţiei de director.  

Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Abordări inovative în teoria şi practica educaţională - 20 de ani de pregătire a personalului didactic la Universitatea din Oradea” a avut o arie tematică diversă, organizatorii propunându-şi să aducă în actualitate personalitatea unui mare pedagog orădean, autor de cărţi de specialitate şi mentor pentru mai multe generaţii de dascăli - Ioan Comănescu.