De Paşte, pentru o masă tradiţională fără prea mari pretenţii, o familie cu doi copii va trebui să cheltuiască cel puţin trei milioane de lei, pentru a avea pe masă miel, ouă roşii, pască, cozonac şi vin. Mulţi dintre români se vor lipsi, şi în acest an, de produsele tradiţionale de Paşte, din cauza sărăciei. Unii dintre ei nici nu îşi permit măcar să viseze la o friptură de miel sau la o bucată de drob. Pentru o masă sărbătorească cu miel, ouă, vin, pască şi cozonac, o familie cu doi copii ar trebui, teoretic cel puţin, să scoată din buzunar măcar trei milioane de lei. În piaţa Ioşia, singura, de altfel, autorizată pentru sacrificarea mieilor din municipiul nostru, preţul mediu al unui kilogram de carne de miel este de aproximativ 140.000 de lei. Dacă luăm în considerare că un miel tăiat ajunge la 10 kilograme, rezultă clar că un român ar trebui să cheltuiască circa 1,4 milioane lei vechi. E drept, producătorii au anunţat că, în acest an, vor scoate la vânzare circa trei milioane de miei, ceea ce înseamnă... un miel la 8 români. Cu toate că reprezentanţii Patronatului Crescătorilor de Ovine afirmau recent că preţul mielului în galantare nu ar trebui să sară de 130.000 lei pe kilogram, realitatea se dovedeşte a fi cu totul alta, dovadă că marile magazine care se încumetă (din motive bine întemeiate!) să aducă carne de miel o vând la 175.000 - 180.000 kilogramul! Dacă de miel se mai lipsesc, românii nu se pot abţine, în schimb, de la cozonac şi pască. Un cozonac cu nucă autohton costă între 50.000- 65.000 de lei, iar unul de import ajunge la peste 200.000 lei. Cât priveşte preţul ouălor, dacă săptămâna trecută orădenii mai puteau cumpăra produsul cu 2.500 lei/bucată, iată că acum costul a mai sărit: 2.800 - 3.000 lei. În pieţe, brânza dulce, pentru pască, costă de la 70.000 până la 85.000 lei, preţ cam "după ochi", căci producătorul nu se grăbeşte să afişeze, conform regulilor, preţurile la vedere. Un litru de vin vărsat de masă costă şi el între 30.000 şi 50.000 lei litrul, iar vopseaua de ouă - de la 10.000 la 20.000 lei, în funcţie de numărul ouălor ce pot fi vopsite cu conţinutul unui plic. Este puţin probabil să asistăm la scăderi de preţuri. Dimpotrivă, ouăle şi carnea de miel sunt aşteptate, aşa cum ne-am obişnuit, să atingă, ca în fiecare an, praguri record către finele săptămânii viitoare, când credincioşii ortodocşi vor sărbători Paştele. Până atunci, nu avem altceva de făcut decât să ne facem atent socotelile, să tragem concluziile cu privire la ce anume primează: plata întreţinerii, a energiei electrice, telefoniei etc. ori belşugul de pe masa pascală...