Consilierii locali orădeni şi-au dat acordul pentru preluarea în administrarea municipalităţii a Sinagogii Ortodoxe Hinech Neorim, situată pe str. Primăriei nr. 25.

Introducerea monumentului în circuitul turistic

Sinagoga Ortodoxă „Hinech Neorim” este proprietatea Comunității Evreilor din Oradea, care a anunțat Primăria Oradea, în luna iulie, despre faptul că a denunțat contractul de administrare încheiat în anul 2010 între Federația Comunităților Evreiești din România - Comunitatea Evreilor Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, având ca obiect administrarea acestui imobil. Tot în această adresă, comunitatea a solicitat administrației locale să efectueze demersurile legale în vederea preluării în administrare a Sinagogii Ortodoxe. Contractul dintre Comunitatea Evreiască şi Muzeul Ţării Crişurilor prevedea amenajarea unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor în incinta sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei. Pentru acest proiect, Ambasada SUA în România a alocat suma de 129.000 de dolari. Astfel, au fost executate lucrările prevăzute iniţial de consolidare şi reabilitare sinagogii: asigurarea stabilităţii structurale, rigidizarea şi conservarea elementelor de şarpantă, înlocuirea învelitorii din tablă zincată şi ţigle, refacerea tencuielilor exterioare şi a elementelor decorative ale acesteia etc.

Însă finanţarea nu a fost suficientă pentru complexitatea lucrărilor de renovare. În aceste cndiţii, municipalitatea orădeană intenţionează să continue lucrările prin accesarea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea și reconversia funcțională a Sinagogii Ortodoxe, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. „Prin continuarea procesului de restaurare a imobilului Sinagoga Ortodoxă „Hinech Neorim” se urmăreşte readucerea în atenţia şi conştiinţa publică a valorilor de patrimoniu pe care le deţine oraşul Oradea. De asemenea, prin funcţiunea nou alocată se doreşte introducerea monumentului în circuitul turistic, precum şi valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectură reprezentativ pentru oraş”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea.

Muzeu al comunității evreiești

Pentru transformarea Sinagogii Ortodoxe în Muzeu al comunităţii evreieşti, consilierii municipali şi-au dat ieri acordul pentru încheierea unui contract de administrare între Comunitatea Evreilor din Oradea și Municipiul Oradea - Direcția Patrimoniu Imobiliar pentru acest imobil pe o perioadă de 30 de ani. Potrivit contractului, municipalitatea se angajează să acceseze fonduri nerambursabile pentru reabilitarea și reconversia funcțională a imobilului, urmând ca, după preluarea în administrare, să se ia măsurile legale în vederea clasării imobilului ca monument istoric.

Construcţia Sinagogii Ortodoxe a început în anul 1930, după planurile întocmite de arhitectul Löbl Ferenc încă din 1910. Acesta a fost ultimul templu mozaic ridicat în Oradea. În ciuda dimensiunilor sale mici, sinagoga are farmecul ei. Construită pe un plan rectangular, clădirea este decorată cu patru coloane spiralate, la colţuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor, fiind încadrată de o parte şi de alta de ferestre ovale. Această sinagogă este unică şi prin faptul că pereţii sunt tip „vapor”, având formă de valuri. Conform ritualului iudaic, femeile intră în sinagogă prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri, din care 300 pentru bărbaţi, în naos, şi 150 pentru femei, în balcoanele laterale şi în cel central.