Selecţionata tricoloră condusă de germanul Cristoph Daum dispută astăzi, de la ora 19.00 (TVR 1), la Astana, cea de-a treia etapă din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal, ce se va disputa în 2018, în Rusia.

 

Făcând o analiză simplă, pe baza rezultatelor înregistrate de cele două echipe în etapa precedentă, se poate spune că tricolorii sunt net favoriţi la victorie. Naţionala României a câştigat categoric (5-0) disputa din deplasare cu Armenia, în timp ce Kazahstan a pierdut cu acelaşi scor în Muntenegru, echipă cu care am terminat la egalitate în prima rundă. Deci, după o deducţie logică, selecţionata tricoloră nu ar trebui să întâmpine probleme în adjudecarea celor trei puncte la Astana. Dar, în fotbal lucurile nu sunt atât de simple şi tocmai de aceea este cel mai iubit sport. Gazdele alcătuiesc o echipă care nu face valuri în jocurile din deplasare, dar pe teren propriu este extrem de agresivă şi, totodată, greu de învins. În plus, kazahii sunt evident mai obişnuiţi cu terenul sintetic pe care îşi desfăşoară meciurile de acasă, suprafaţă de joc care va reprezenta o provocare pentru fotbaliştii lui Cristoph Daum. În acest sens, alegerea crampoanelor va fi extrem de importantă, o parte din explicaţia remizei făcute de polonezi pe acest teren fiind tocmai acest aspect. Alte detalii care în fotbalul modern au o importanţă aparte sunt cele legate de fusul orar (trei ore mai devreme decât în România) şi mai ales de climă. După ce la Erevan tricolorii au jucat la o temperatură de 27-28 de grade, la Astana au găsit doar 0 grade. Duelul cu Kazahstan nu doar că se va juca pe un teren sintetic şi la zero grade, ci el va avea loc pe un stadion care va avea acoperişul tras. Aşadar, o serie de condiţii speciale care vor influenţa evoluţia celor două echipe.

 

Modificări în primul 11

 

Ca atare, selecţionerul României trebuie să-şi adapteze echipa în funcţie de aceste condiţii, ceea ce însemnă că, în ciuda succesului categoric de la Erevan, primul 11 va suferi modificări. Cel mai probabil nu se vor mai regăsi în teren Latovlevic, Stancu şi chiar Răzvan Marin, în ciuda evoluţiei bune avute de tânărul jucător. Aceştia ar putea fi înlocuiţi de Toşca, Andone şi probabil Bicfalvi. Jocul va fi arbitrat de portughezul Manuel de Sousa.

 

Alte meciuri din preliminariile CM 2018

 

Tot în cadrul Grupei E se vor mai disputa în această seară, dar de la ora 21.45, partidele Danemarca – Muntenegru şi Polonia – Armenia. Alte jocuri care se dispută astăzi: Cehia – Azerbaijan, Germania - Irlanda de Nord şi Norvegia - San Marino în Grupa C, şi Lituania – Malta, Slovacia – Scoţia şi Slovenia – Anglia în Grupa F (toate se dispută de la ora 21.45).

 

Echipa probabilă: Tătăruşanu - Benzar, Săpunaru, D. Grigore, Toşca - Hoban - Ad. Popa, R. Marin (Bicfalvi), N. Stanciu, Chipciu - Fl. Andone

 

Clasament

 

1. România  4p      2j       6-1  

2. Muntenegru       4p      2j       6-1

3. Polonia    4p      2j       5-4

4. Danemarca        3p      2j       3-3

5. Kazahstan          1p      2j       2-7

6. Armenia   0p      2j       0-6