La invitaţia directorului Centrului Cultural Român din Chicago, Daniel Feraru, îndrăgitul interpret de muzică populară Cornel Borza s-a aflat, de Revelion, în mijlocul comunităţii româneşti din Chicago. Cu acest prilej, artistul a prezentat un program alcătuit din cântece populare din toate zonele României, atât folclor bihorean, cât şi melodii din alte zone folclorice ale ţării: Banat, Oltenia şi Moldova.

„Mi-am făcut prieteni noi, dar nu i-am uitat pe cei vechi...”

Cornel Borza a evoluat alături de Formaţia condusă de Gelu Ianculescu, un bănăţean „chistaş”. Din formaţie a făcut parte şi maestrul Nicolae Feraru, renumitul ţambalist care a fost decorat de către preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. De asemenea, a cântat alături de interpreţi români stabiliţi în America: Carmen Baban, care a prezentat cântece din zona Olteniei, precum şi melodii vechi lăutăreşti; Any Branda, care a interpretat, cu măiestrie, cântece din Transilvania, şi Tică Alexe, cunoscut în muzica rock, care a cucerit publicul cu melodii celebre din muzica uşoară românească şi internaţională. Pentru Cornel Borza a fost cea de-a doua prezenţă în Statele Unite,  evenimentul fiind cu atât mai emoţionant cu cât şi-a revăzut prieteni dragi, stabiliţi în America. „A fost o bucurie să mă reîntâlnesc cu prieteni dragi, bihoreni stabiliţi acolo. Mi-am făcut prieteni noi, dar nu i-am uitat pe cei vechi, mulţi dintre ei fiind în etate, aşadar, nu mai pot veni acasă, pentru că drumul e foarte lung...”, ne-a povestit Cornel Borza. Având dreptul la două bagaje şi pentru a le mai alina puţin dorul de ţară, Borza le-a dus prietenilor săi din America o amintire simbolică de acasă din România. 

Au sărbătorit împreună Mica Unire

Ajungând în Statele Unite, după Revelion a primit o invitaţie din partea Bisericii „Naşterea Domnului” din Chicago, de a participa, în calitate de invitat special din România, la „Balul vânătorilor”, programat pentru data de 23 ianuarie. Dacă iniţial intenţia lui a fost să rămână în America o săptămână, iată că, în urma acestei invitaţii, a hotărât să mai rămână o vreme în mijlocul românilor de aici. „Iniţial, am dorit să rămân în SUA doar o săptămână, însă nu puteam refuza această invitaţie, deoarece venea din partea preoţilor şi a credincioşilor de la Biserica „Naşterea Domnului” din Chicago, care au făcut posibilă, în urmă cu doi ani, prezenţa mea în America”, ne-a mărturisit interlocutorul nostru. Pentru Cornel Borza, această întrevedere a fost una de suflet, emoţionantă, deoarece s-a întâlnit atât cu preoţii care slujesc în prezent în biserică – pr. Ioan Lupescu - preot paroh,  pr. fr. Nicolae Izbaşa - preot asistent şi  pr. prot. Simion Pavel - preot ataşat (care între timp s-a pensionat), cât şi cu credincioşii. „Bucuria mea a fost cu atât mai mare cu cât după Balul vânătorilor de la Chicago, împreună cu comunitatea bisericii, am coborât în sala de mese şi am sărbătorit împreună Mica Unire. Am cântat cântece de acasă şi am jucat împreună Hora Unirii, tineri, copii şi bătrâni”, ne-a mai spus interpretul. Cornel Borza a primit, între timp, şi alte invitaţii din partea comunităţilor româneşti din Detroit şi Cleveland, pe care le-a onorat cu mare bucurie, de asemenea, a fost invitat să evolueze pentru românii din Los Angeles şi Arizona. Prin intermediul Crişanei, el a ţinut să mulţumească directorului Centrului Cultural Român din Chicago, Daniel Feraru, pentru invitaţia adresată de a evolua pentru românii de peste Ocean.

Proiecte viitoare

În prezent, Cornel Borza pregăteşte lansarea noului său album, intitulat „Când am plecat de acasă”, eveniment care va avea loc la Oradea, pe 20 aprilie, ocazie cu care va fi înconjurat de prieteni dragi, interpreţi din toate zonele ţării. Bineînţeles, îi vor fi alături colegii de la Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”, împreună participanţi la Expoziţiile mondiale desfăşurate la Shanghai - China, Yeosu - Coreea de Sud, precum şi în turneele efectuate în Grecia, Egipt, Tunisia, Germania etc. Deocamdată, Cornel Borza îşi doreşte foarte mult ca lansarea noului său album să fie o reuşită, după care, cu siguranţă, le va împărtăşi cititorilor Crişanei şi alte proiecte.