Vizită la serviciu de salubritate din Săcueni, pregătirea unei campanii ecologice, crearea unor obiecte decorative și utilitare prin refolosirea deșeurilor sunt numai câteva dintre programele desfășurate în cadrul proiectului „Do Not Be Idle, Upcycle!” (Nu rămâne deoparte, reciclează!) - organizat de Asociaţia pentru Protejarea Mediului de pe Valea Ierului, cu sprijinul Programului Erasmus Plus.

 

Pe parcursul unei săptămâni, cei 24 de tineri din Grecia, Lituania, Ungaria și România participanți la schimbul internaţional au învățat, într-un mod non-formal, despre protecţia mediului, reciclare și reciclare creativă pe latură teoretică și practică. Despre fiecare produs realizat a fost scris un articol de tip „Cum se fabrică?” pentru blogul proiectului, prezentând pe larg procesul de reciclare cu fotografiile și rapoarte ale tinerilor.

Participanții au lucrat cu cinci materiale: metal, plastic, sticlă, hârtie și textile. Textilele au fost prezente în cadrul fiecărei munci de atelier din cursul săptămânii, o grămadă de îmbrăcăminte renăscânduse în acest fel. Favorit a fost totuși plasticul, care a dezlănțuit imaginația și, cu uneltele adecvate, care au stat la dispoziție, au fost create numeroase lucruri practice și estetice. Mașinuța din hârtie cu roți funcționabile, care chiar se învârteau, a avut mare succes. Roadele muncii de atelier cu sticla ca materie primă au fost colecții de giuvaiere cu stălucire elegantă și câteva leziuni de neevitat.

Mijlocul săptămânii a fost colorat, dar și „înduhorat” de vizita la depozitul ecologic Eco Bihor. Aici, tinerii s-au confruntat cu cantitatea de gunoi produs și au realizat munca imensă depusă pentru adunarea, sortarea, depozitarea și reciclarea acestuia în mod adecvat. Cu ajutorul angajaților firmei, foarte ospitalieri, au avut ocazia de a urmări cum se produce pământul pentru flori, cum se sortează deșeurile reutilizabile dacă gospodăriile nu le colectează selectiv.

În ultima zi a proiectului, tinerii au improvizat un mic spectacol în parcul orașului Săcueni, unde au fost prezentate lucrurile create de ei în cursul săptămânii și în cadrul căruia copii din oraș au avut prilejul de a învăța, prin joacă, colectarea selectivă a deșeurilor din gospodărie. La finalul proiectului, participanții au completat jurnalul de autoevaluare privind dezvoltarea lor personală în cursul săptămânii și au primit din partea organizatorilor Certificatul Youthpass, un document emis în cadrul tuturor programelor similare, fiind recunoscut la nivelul Europei. Programul a fost sprijinit de către Uniunea Europeană.