Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.
Nerespectarea Directivei 2006/68CE
Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale transpune Directiva 2006/68/EC a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 6 septembrie 2006 pentru modificarea Directivei 77/91/CEE a Consiliului. Pe 16 octombrie, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat, în cadrul procedurii de infringement (încălcarea dreptului comunitar) contra României, din cauza nerespectării obligaţiei de transpunere a Directivei 2006/68CE. De la data comunicării avizului motivat, autorităţile române au la dispoziţie un termen de 2 luni în care să transpună Directiva şi să notifice acest lucru Comisiei Europene, în caz contrar, România putând fi adusă în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.
Condiţii pentru reducerea capitalului social
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă aduce noi reglementări privind opoziţia creditorilor societăţii comerciale şi garanţiile acordate acestora. Astfel, reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după trecerea a două luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Hotărârea va trebui să respecte minimul de capital social, atunci când legea îl fixează, să arate motivele pentru care se face reducerea şi procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei. Creditorii societăţii ale căror creanţe sunt anterioare publicării hotărârii vor fi îndreptăţiţi să obţină garanţii adecvate pentru creanţele care nu au devenit scadente până la data respectivei publicări.
Opoziţia împotriva reducerea capitalului
Creditorii pot face opoziţie împotriva hotărârii de reducere a capitalului social, în termen de 30 de zile de la data publicării. Opoziţia trebuie depusă la Oficiul Registrului Comerţului, care o va menţiona în registru şi o va înainta, în termen de 3 zile de la data depunerii, instanţei judecătoreşti competente. Opoziţia suspendă de drept executarea hotărârii de reducere a capitalului social până la soluţionarea cauzei prin hotărâre irevocabilă. După constatarea faptului că există pericolul ca reducerea capitalului social să diminueze în mod substanţial şansele de acoperire a creanţelor, instanţa, după consultarea părţilor, va fixa, prin încheiere, un termen în care societatea va putea acoperi creanţele sau acorda garanţii adecvate. Hotărârea prin care se soluţionează opoziţia va putea fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.