În ciuda faptului că în România încă nu se fac transplanturi de plămâni, ieri noapte, de la un bihorean de 57 de ani, declarat în moarte cerebrală pe 7 martie, au fost recoltați plămânii, ficatul, corneea și țesuturile. Medici au stat în operație nu mai puțin de șapte ore.

Medicina orădeană înregistrează anual câte o premieră în câteva domenii de vârf. Printre ele se află și recoltarea de organe, acolo unde județul Bihor este în capul listei. De această dată, premiera a constat într-o prelevare de plămâni, lucru care nu se întâmplă foarte des în țara noastră.

„Este vorba despre un pacient de 57 de ani, din Ginta, Bihor, adus la spital cu hemoragie de trunchi cerebral și declarat în moarte cerebrală pe 7 martie. După ce s-au făcut toate analizele s-a constatat că avea rinichii bolnavi. Aparținătorii ne-au dat însă acordul, așa că am făcut prelevare de plămâni, ficat, cornee și țesuturi. Prelevarea plămânilor a fost o premieră pentru Oradea. Echipa care s-a ocupat de această prelevare a fost din Germania, iar plămânii au fost duși în Hamburg. Operația a început la ora 00.00, a durat 7 ore și la ea au luat parte 30 de medici atât din țară, cât și din străinătate. Printre cei care au participat s-au aflat Radu Zamfir și Andrei Nica, iar din Oradea: Egor Sagarovschi, Ștefa Pataki și Mirea Mladin”, a spus, pentru Crișana, Carmen Pantiș, coordonator judeţean pe transplant din Bihor.

Deși în țara noastră nu se fac transplanturi de plămâni, între România și Eurotransplant există un protocol care prevede că plămânii recoltați pot intra în această rețea de care beneficiază toți cetățenii europei, inclusiv românii.