*În mitologia nordică, se spunea că zeii căpătau nemurirea atunci când mâncau "ambrozie" - o combinaţie de miere de albine şi polen. În vechile texte din Babilon, Egipt, Persia şi China, se scria că polenul provenit de la plante este cheia magică a forţei, sănătăţii şi longevităţii.
Foarte multe studii arată efectul pozitiv al polenului apicol asupra vitalităţii şi funcţiei reproductive. Polenul creşte greutatea şi forţa la bolnavii aflaţi în convalescenţă, creşte rapid numărul globulelor roşii la copiii anemici, vindecă de constipaţie cronică, flatulenţă şi infecţia colonului, diaree cronică. La tratamentele îndelungate cu polen nu apar efecte secundare. Componentele polenului asigură nevoia esenţială de elemente nutritive şi terapeutice, fiind una dintre cele mai bogate substanţe din lumea vegetală, considerată "fără egal în natură". Polenul conţine proteine, aminoacizi liberi, diferite glucide, mucilagii, substanţe grase, vitamine din complexul B, precum şi vitaminele A, D, E, C şi săruri minerale. În polen s-au găsit enzime şi substanţe hormonale, antibiotice naturale şi, se crede că, mai sunt şi alte ingrediente active, încă necunoscute până astăzi. Prin urmare, polenul conţine toate elementele esenţiale pentru viaţă, mai mult decât drojdia de bere, seminţele germinate şi lăptişorul de matcă, remedii naturale cunoscute ca foarte puternice revitalizante. Efectele polenului se constată, mai ales, la persoanele în vârstă, slăbite, fără energie, cu simptome de pierdere a memoriei, aflate la început de senilitate. Un tratament de 2-4 săptămâni, cu 3 linguriţe de polen/zi, una înainte de fiecare masă, asigură revitalizarea şi revenirea memoriei. Întrucât polenul este puţin amar, este indicat a se consuma cu miere.