Săptămâna viitoare, instituţia muzeală orădeană va găzdui o expoziţie de anvergură pe tema cultelor religioase din România. Evenimentul este inclus în calendarul ediţiei a XXI-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care se desfăşoară în perioada 16-22 mai 2017. Imaginile fac parte din proiectul „Confesiuni religioase”, semnat de fotograful Remus Ţiplea. Vernisajul va avea loc marţi, 16 mai, de la ora 17.00, la sediul vechi al instituţiei, Palatul Baroc, B-dul Dacia, nr. 1-3.

„Confesiuni religioase” este un proiect de anduranţă, început în 2011 dintr-o pură întâmplare: Remus Ţiplea vizita împreună cu un prieten-fotograf o mănăstire la care se făcea pelerinaj. A realizat câteva cadre şi i-a plăcut ce a ieşit. Aşa s-a lăsat prins mai apoi între rugăciunile a şase confesiuni religioase: ortodoxă, catolică, penticostală, martorii lui Iehova, adventistă, protestantă.

Fotograful negreştean a reuşit să pătrundă acolo unde e greu să ajungi: în cămara lor secretă. Timp de şase ani, a documentat cu perseverenţă evenimentele importante din viaţa acestor comunităţi: naşterea, botezul, nunta, înmormântarea, sărbătorile însemnate.

„Confesiuni religioase” este un proiect epic prin dimensiuni, care configurează echidistant portretul social şi moral al celor mai importante comunităţi ecleziastice din România de astăzi.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor şi Episcopia Romano-Catolică Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor şi mondorama.ro.

Remus Ţiplea s-a născut în 1972, în Negreşti-Oaş. A început să fotografieze din anul 2009. Practică, în principal, fotografia documentară, dar abordează cu succes şi genul macro, una dintre seriile sale, „Bulbucaţii”, fiind publicată în reviste de specialitate din toate colţurile lumii.

Participă la expoziţii de grup şi personale derulate în Cluj-Napoca, Satu Mare, Alba Iulia, Vama Veche, Baia Mare etc. În anul 2015, Institutul Cultural Român din Lisabona îi organizează o expoziţie personală în cadrul Serilor „Acasă”. Este finalist cu proiectul „Ciurdarii” la Sony World Photograpky Awards 2016, serie expusă în Londra, Berlin, Köln, Beijing, New York, Milano etc. Publică în The Guardian, The Telegraph, La Repubblica, National Geographic, The Huffington Post, LensCulture, Feature Shoot, Vice etc.

Remus Ţiplea este coorganizator şi expozant la „Versus dar Împreună” (Negreşti-Oaş), unul dintre cele mai valoroase saloane naţionale de fotografie, ajuns anul acesta la ediţia a VIII-a.