Una dintre cele mai aşteptate reprezentaţii din cadrul celei de a IV-a ediţii a FITO, este spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”. Cunoscuţi actori de teatru şi film vor fi prezenţi la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, într-un spectacol care oglindeşte  una dintre umbrele nerostite ale societăţii în care trăim.

Marţi, 27 septembrie, de la ora 21.00, la Casa Sindicatelor, în cadrul FITO 2016, se va juca  spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”. Produs de Teatru Național București, spectacolul, care a cucerit cei mai exigenți critici și publicul bucureștean deopotrivă, se bucură de o echipă artistică valoroasă.  Regia este semnată de Bobi Pricop (nominalizat UNITER în acest an pentru „Pisica Verde” - Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul), iar din distribuție fac parte actorii: Emilian Oprea, cunoscut publicului din România pentru rolul procurorului Cristi Panait din filmul „De ce eu?”, care i-a adus o nominalizare la Premiile Goppo în 2016; Ciprian Nicula, nominalizat UNITER în 2016 pentru debut (spectacolul „Ești un animal Viskovitz”); Ana Ciontea, câștigătoare a două premii UNITER pentru interpretarea unui rol secundar (2010 și 2011); Rodica Ionescu, din a cărei filmografie amintim „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005), sau „Femeia Visurilor” (r. Dan Pița, 2005); și Carmen Ungureanu, din filmografia căreia amintim „The Dot Man” (r. Bruno Coppola, 2007), „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (r. Cătălin Mitulescu, 2006), sau „O vară de neuitat” (r. Lucian Pintilie, 1994).
O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” ne spune povestea lui Christopher John Francis Boone (interpretat de Ciprian Nicula), un băiat de 15 ani care suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Christopher are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii. El nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii”, se arată în sinopsis.

Apreciat de critici şi de public

Spectacolul pe care orădenii au ocazia de a-l vedea s-a bucurat de aprecieri pozitive. Este  „un spectacol despre alteritate, dar şi despre toleranţă. Despre cum e să fii altfel nu din voia ta, ci fiindcă aşa a vrut un accident genetic. Emilian Oprea interpretează vreo zece - douăsprezece personaje şi o face foarte bine (...) Ciprian Nicula e foarte bun, e excepţional în rol”, scrie criticul Mircea Morariu. Spectacolul m-a impresionat foarte mult. Cred că ar trebui să îmi cer scuze actorilor, pentru că la final nu m-am putut stăpâni şi am plâns în hohote. Prestaţia artistică a fost excelentă. Emoţiile redate au fost autentice. Nu mă aşteptam. Pentru că, deşi se vorbeşte atât de mult despre autism, nimeni nu îşi ia timp să afle ce se întâmplă cu adevărat cu aceşti copii", a transmis Elena Stoican, vicepreşedinte Asociaţia Învingem Autismul.
Spectatorii interesaţi de această reprezentaţie pot achiziţiona bilete de la Agenţia Teatrului, sau de pe biletmaster.ro.