Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia anunţă organizarea celei de a V-a ediţii a Festivalului Viorii cu Goarnă, în data de 20 august 2017. Soliştii interesaţi sunt aşteptaţi la înscrieri.

 

Aşa cum informează organizatorii, ediţia din acest an se va desfăşura în localitatea Roşia şi va începe la orele 14.00. Concursul se adresează artiştilor instrumentişti amatori cu vârsta cuprinsă între 15  şi  50 ani. Aceştia trebuie să pregătească pentru competiţie două piese de joc. Juriul va ţine cont atât de calitatea interpretării, cât şi de prezenţa scenică a concurentului, sau de autenticitatea repertoriului ales. Concursul se va desfășura sub formă de spectacol cu public, întregul festival va fi televizat. Pe lângă premiile în bani oferite de organizatori, Marele premiu al Festivalului-concurs ,,Dorel Codoban” va fi o vioară cu goarnă. Fișele de înscriere și informațiile referitoare la desfășurarea concursului se pot obține de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Piața 1 Decembrie nr. 12, sau la telefon/fax 0259.413.922 Email: centrul.cultural.bihor@gmail.com

Festivalul Viorii cu Goarnă are ca scop descoperirea şi promovarea noilor talente, dar şi încurajarea soliştilor de a păstra vie tradiţia şi de a transmite mai departe unicitatea viorii cu goarnă. Ediţia de anul trecut a festivalului s-a bucurat de număr record de spectatori, peste 3.000 de oameni fiind prezenţi la eveniment, atât pe parcursul concursului cât şi ulterior, la recitalurile folclorice programate.

Juriul din 2016 a fost compus din Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, și Sorin Miescu, profesor la Liceul de Arte Oradea, iar marele premiu a fost câştigat de artistul Ioan Covaci, din Dobreşti.