Sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare, va avea loc cea de-a V-a premieră a stagiunii 2016-2017: „Isabela, trei caravele şi un mare mincinos”, de Dario Fo, regia lui Eugen Gyemant, scenografia Tudor Prodan. Textul oglindeşte de la un fapt real, călătoria lui Cristofor Columb, prezentată însă într-o notă parodică, iar mesajul transmis este unul foarte actual.

 

„Isabela, trei caravele şi un mare mincinos” (1963) este una dintre cele mai apreciate creaţii ale dramaturgului, actorului şi scenografului Dario Fo, succesul piesei fiind internaţional. Textul a iscat şi controverse pentru că, deşi se construiește pe structura unor fapte reale, în jurul unei figuri istorice dominante: Cristofor Columb, stă sub semnul parodiei și nu al rigurozității istorice.

„În următorii ani de mandate mi-am propus să pun în oglindă regizori consacraţi cu regizori aflaţi în consacrare. Eugen Gyemant a dovedit că stăpâneşte foarte bine meşteşugul regiei şi este un artist care nu prea mai are nevoie de prezentări. Spectacolul realizat de el are o notă comică accentuată, dar nu se bazează pe un text bulevardier. Este o parodie şi un  text foarte actual”, a subliniat Daniel Vulcu, director al Teatrului Regina Maria.

„S-ar putea crede că este o piesă istorică, dar este un text cu un mesaj contemporan în care, deşi se respectă date istorice precise, se relevă defapt relaţia dintre artist şi finanţator, dintre artist şi stat”, a completat şi regizorul spectacolului, Eugen Geymant. „Este o piesă despre cum convingi că poţi duce la capăt o idée care pare aberantă - Textul este riscant, este o parodie la limita dintre buf şi commedia de’ll arte. Dacă în prima parte Cristofor Columb se străduieşte să obţină finanţarea pentru călătorie, în partea a doua el dă explicaţii la Curtea Spaniei pentru modul în care a cheltuit banii”, a spus Eugen Gyemant.

Regizorul s-a bucurat de o bună colaborare cu actorii din distribuţie, „artişti vii care au propus foarte multe soluţii” şi alături de care repetiţiile s-au transformat într-un „roller coaster” benefic. Entuziasmul unei colaborări benefice a fost confirmat şi de actori, co-creatori ale unor scene „îndrăzneţe, pline de viaţă, savuroase, pline de culoare şi umor”, care vor surprinde plăcut spectatorii. Din distribuţia spectacolului fac parte: Richard Balint, Ioana Dragoș Gajdo, Alina Leonte, Petre Ghimbășan, Sorin Ionescu și Alexandru Rusu. Biletele s-au pus în vânzare la agenţia teatruluui şi online pe www.biletmaster.ro. Cei care nu vor avea ocazia să vadă premiera se pot bucura de reprezentaţia care va avea loc în data de 26 ianuarie, de la ora 19.00.