Orădenii care iubesc alergatul, atât cei profesionişti cât şi amatorii, sunt aşteptaţi duminică, 18 septembrie, în Piaţa Ferdinand la o nouă ediţie a DIGI Oradea City Running Day. Dacă nu va ploua, organizatorii estimează o participare masivă, în jur de 800-850 de alergători din toată ţara.

Evenimentul se va desfăşura în centrul istoric al oraşului iar startul se va da la ora 10.00 pentru toate probele de concurs, în afară de proba copiilor care va începe la ora 13.00.

„Sperăm să ne descurcăm mai bine decât anul trecut pentru că la fiecare ediţie am învăţat câte ceva. Fără o muncă în echipă şi fără sponsori nu am putea face nimic. În total, la competiţia din acest an sunt cinci probe iar înscrierile se vor face şi sâmbătă şi duminică la Butoiul de Aur”, a spus Deme Molnar Jozsef de la Clubul Xterra Sport în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Primăria Municipiului Oradea, alături de Szokolszky Istvan de la acelaşi Club şi Korodi Jozsef de la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Bihor. Cursele vor fi organizate pe două mari categorii: competitive (Semimaratonului individual Hervis Sports 21 de km, Corporate Challenge – ştafetă în 4 (4x5,25Km), 10 km individual şi Crosul Europlast România 5 Km) şi necompetitive (Cursa Copiilor Masterplast).

„Avem sprijinul a 100 de voluntari, foarte mulţi elevi la Gojdu, cărora le mulţumim. Îi rugăm pe orădeni să dea dovadă de înţelegere pentru că circulaţia în zonă va fi întreruptă şi, dacă tot îşi vor lăsa maşina acasă, îi invităm să se bucure şi ei de competiţie, ca participanţi sau susţinători. Taxa de participare este de 80 de lei la Semimaraton, 25 de lei la Crosul Europlast şi gratuit pentru copii. Nu ştim dacă vor veni mari sportivi din ţară, dar noi nu ţintim sportivii de performanţă, ci masa” a spus Szokolszky Istvan.

Pe ce trasee se va alerga

Totuşi, între cei 800 de sportivi preconizaţi se vor afla şi sportivi profesionişti din ţări cu tradiţie, cum este Kenia. Alături de ei vor mai participa alergători din Ungaria, SUA sau Irlanda.

„Cursa de semimaraton este o provocare pentru toţi sportivii. Nu e ştafetă, nici 5 km, trebuie să te antrenezi serios câteva luni ca să o termini. Îmbucurător este că vedem tot mai mulţi orădeni care aleargă pe malul Crişului. Vedem şi simţim că Oradea se implică tot mai mult în aceste activităţi sportive şi asta este foarte bine”, a spus Korodi Jozsef de la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Bihor.

Conform organizatorilor anul trecut şi la ediţiile anterioare, cel puţin 25-30% dintre concurenţi au fost orădeni. Traseul pe care se va alerga va fi: Piaţa Ferdinand – Podul Sfântul Ladislau – dreapta spre str. Principatelor Unite – sub podul Decebal – pe digul malului stâng a Crişului Repede – Podul Sovata – pe malul drept al Crişului Repede – str. Emilian Mircea Chitul – str. Malului, str. Ady Endre – stânga pe str. Patrioţilor – ocolind Teatrul Regina Maria, Pţa. Ferdinand spre str. Iosif Vulcan – la capatul străzii, întoarcere spre Pţa. Ferdinand. O tură de circuit are 5,27 km, complet asfaltată şi marcată. Tura de circuit va fi parcursă de 4 ori pentru alergătorii la semimaraton individual, o dată de fiecare alergător la ştafeta firmelor, de două ori la 10 km individual, o data la Crosul Europlast (5 km). În Cursa Copiilor startul se va da tot din Piaţa Ferdinand, micuţii urmând a alerga pe traseul Strada Iosif Vulcan, prin faţa Teatrului Regina Maria (pe o singură bandă) şi să se întoarcă pe cealaltă bandă a străzii Iosif Vulcan. Înscrieri şi informaţii mai detaliate se găsesc pe site-ul digi-oradeacityrunningday.com.  Evenimentul este organizat de Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Edelweiss Construcţii.