Etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică oferă consumatorilor asigurarea că produsele cu eticheta „ecologic” sunt obţinute în conformitate cu regulile şi principiile agriculturii ecologice.

Procesul şi procedurile de obţinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli şi principii de producţie stricte care pleacă de la calitatea pe care trebuie să o aibă pământul şi până la obţinerea produsului ecologic. Rolul acestui sistem de agricultură este, printre altele, de a produce hrană potrivită organismului uman, luând în considerare echilibrele locale, regionale şi  încurajând  folosirea resurselor existente, dar şi de asigurare a bazelor unei dezvoltări durabile a producţiei ecologice şi, respectiv, asigurarea funcţionării eficiente a pieţei interne. Pe eticheta aplicată produselor ecologice sunt obligatorii următoarele menţiuni: referirea la modul de producţie ecologic; sigla națională și sigla comunitară; numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic. Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică. Reamintim că aplicarea logo-ului Uniunii Europene pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010, utilizarea acestuia rămânând opţională pentru produsele importate. Folosirea siglei comunitare trebuie să fie însoțită de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Indicaţia poate fi de forma: „Agricultură UE”, atunci când materia primă agricolă a fost produsă în UE; „Agricultură non-UE”, atunci când materia primă agricolă a fost produsă în țări terțe; „Agricultură UE/non-UE”, atunci când o parte din materia primă agricolă a fost produsă pe teritoriul Comunității, iar altă parte a fost produsă în țări terțe. Sigla ,,ae”, proprietate a MADR, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Regulile de utilizare a siglei ,,ae” sunt cuprinse în Anexa nr. 1 la Ordinul pentru modificarea şi completarea Anexei la Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nr. 317/2006 şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice. Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la MADR.