Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare /prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menţionat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte.

Beneficiari ai acestei Submăsuri sunt: fermieri, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legiilor în vigoare, care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să servească interesele propriilor membri. Proiectele cu fonduri europene care vizează investiţiile în exploataţii pomicole sunt prioritizate de AFIR pe baza mai multor criterii precum specia pomicolă, sistemul de cultură, cât şi nivelul de calificare a solicitantului de fonduri europene. Pentru această submăsură, pragul minim este de 10 de puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare.Potrivit Ghidului solicitantului aferent Submăsurii 4.1a - Investiţii in exploataţii pomicole, un prim principiu care va fi luat în considerare de AFIR este cel vizând specia pomicola, prioritate fiind piersicul, nectarinul şi caisul, care primesc cele mai multe puncte (10p), în timp ce arbuştii vor fi cotaţi cu 8 puncte, cireşul cu 6 puncte, iar mărul cu 4 puncte. Cel de-al doilea principiu de selecţie este cel al dimensiunii fermei – fermierul să deţină în proprietate şi/sau folosinţă o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică de 8.000 – 11.999 SO (producţie standard), la data depunerii Cererii de Finanţare (5 puncte). Un alt principiu avut în vedere este cel al sistemului de cultură. Concret,  în situaţia în care investiţia vizează un sistem de cultură superintensiv sau/şi în spaţii protejate, se oferă 10 puncte, în cazul în care vorbim de o livadă intensivă, se vor acorda 8 puncte, iar dacă investiţia este destinată sistemului de cultură ecologic, solicitantul va beneficia de 5 puncte. Potrivit prevederilor legale, punctajele se oferă şi proiectelor care combină cel puţin două operatiuni care conduc la realizarea unui lanţ alimentar integrat astfel: producţie agricolă primară - condiţionare şi/sau procesare şi comercializare (15 puncte); integrare producţie agricolă primară – condiţionare şi/sau procesare şi comercializare prin membrii din cadrul OIPA (10 puncte). În ceea ce priveşte proiectele care vizează asocieri între grupurile de producători au mai multe, acestea au şi ele şanse pentru a fi selecţionate: grup de producători sau cooperativă -15 puncte; membru al unui grup de producători recunoscut preliminar, al unui grup de producători recunoscut sau al unei organizaţii de producători  - 10 puncte. Dacă fermierul are în proprietate plantaţiile pomicole supuse reconversiei şi/sau terenul pe care se face înfiinţarea de plantaţii pomicole, acesta va primi alte 10 puncte. Şi domeniul de calificare pe care îl are fermierul este luat în considerare la evaluare, fermierul cu studii superioare putând beneficia de 10 puncte, iar cel cu studii liceale ori postliceale - 8 puncte.

Reamintim că printre obiectivele acestei submăsuri se numără: creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole; creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute; dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare.