Profesor de matematică de 15 ani la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și salvamontist voluntar la Salvamont Bihor, Ovidiu Marc a reușit în ultimii ani să dea o nouă greutate cifrelor. Le-a transformat în altitudine și a încercat să ducă limita lor cât mai sus cu putință. Ultima ispravă: escaladarea acoperișului Europei, vârful Mont Blanc.

Perseverență și constanță, acestea sunt cele mai importante lucruri care l-au ajutat pe profesor în lupta lui cu muntele. Perseverență, pentru că nu l-au făcut să dea înapoi eșecurile, și constanță, pentru că nu a pierdut nicio ocazie de a merge pe munte, mai ales că pasiunea i-a fost împărtășită de soția lui, Iuliana Marc.

„Am plecat spre Mont Blanc sâmbătă, 8 iulie, cu mașina personală. Am urcat cu telecabina de la Saint-Gervais până la 2.300 de metri. Marți, 11 iulie, am urcat până la 3.100 de metri lângă un refugiu, unde am dormit cu cortul. Miercuri dimineață am traversat culoarul morții, unde stâncile instabile au făcut în anii trecuți mai multe victime, până la 3.800 de metri, de unde începe ghețarul. Ne-am oprit la 4.300 de metri la refugiul Vallot, unde am și înnoptat. Am topit zăpadă pentru că nu mai găseam apă, iar când ne-am trezit, abia am reușit să mâncăm cev,a pentru că, din cauza altitudinii, nu mai aveam poftă de mâncare. Am fost norocoși, am avut o aclimatizare bună, fără dureri de cap. La 5.00 dimineața am început ascensiunea și în 2-3 ore am fost în vârf. A trebuit să așteptăm o fereastră de vreme bună ca să ne întoarcem”, a spus profesorul Ovidiu Marc, care a completat că o astfel de excursie nu costă mai mult de 500 de euro, dar este nevoie de echipament tehnic performant: colțari, piolet, ham, cască, coardă, bețe de trekking, ochelari de protecție pentru soare și vânt, cremă specială de soare.

„Am dorit foarte mult să urc pe acest munte. În 2014 am mai încercat, am fost la câteva sute de metri de vârf și a trebuit să ne întoarcem din cauza vântului puternic, de peste 100 de km pe oră. Și anul trecut am mai urcat pe vârfuri de 4.100 – 4.300 de metri în Italia și Elveția. Pe Mont Blanc m-a impresionat cel mai mult, dincolo de peisajele văzute, paleta de vârstă a celor care urcă. Am văzut tineri de 18 ani și vârstnici de 70, conduși de aceeași dorință, aceea de a fi pe munte. Pe cei care vor să pornească în această aventură îi sfătuiesc să o facă încet și cu răbdare, să parcurgă toți pașii necesari. Nu este un munte tehnic, dar îți poate pune ușor viața în pericol”, a povestit, pentru Crișana, Ovidiu Marc.