Preşedinţii şi locţiitorii celor 652 secţii de votare din Oradea şi din judeţ au fost instruiţi ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, cu privire la modalitatea de desfăşurare a alegerilor locale de duminică, 5 iunie.

Preşedinţii şi locţiitorii celor 652 secţii de votare din judeţul Bihor au fost împărţiţi în două serii, primii fiind convocaţi la ora 10.00, iar ceilalţi de la ora 12.00. Preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare le-au fost prezentate atribuţiile ce le revin, precum şi programul preluării şi predării buletinelor de vot. Instructajul le-a fost făcut de prefectul Claudiu Pop, preşedintele Biroului Electoral Judeţean - judecătoarea Florina Crişan, reprezentanta Autorităţii Electorale Permanente - Oana Tuluc, col. Ioan Roşie, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Dana Paşc, şefa Direcţiei de Statistică, Emil Berdie şi Alice Lupeş, din partea Prefecturii Bihor, respectiv chestorul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor. Prefectul Claudiu Pop a menţionat că predarea buletinelor se va face vineri către birourile electorale de circumscripţie, unde vor rămâne sub cheie până sâmbătă, 4 iunie, când vor fi predate preşedinţilor secţiilor de votare. În ceea ce priveşte urna mobilă, spre deosebire de alegerile precedente, de această dată nu mai trebuie depuse solicitări cu o zi înainte decât în cazul în care solicitarea este pentru un număr de peste 200 de persoane. În restul cazurilor, solicitările se depun în ziua votului. Colonelul Ioan Roşie a prezentat o altă noutate a acestor alegeri: pentru prima dată a fost introdus sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. Astfel, fiecare secţie de votare va avea câte un operator de calculator, care va scana, cu tableta, actele de identitate la intrarea în secţie şi abia apoi alegătorii vor primi buletinele de vot. Preşedinta BEJ Bihor, judecătoarea Florina Crişan, a menţionat că la aceste alegeri se poate vota cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, cartea de identitate electronică provizorie, buletin de identitate, carnet de serviciu militar (pentru elevii şcolilor militare), paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu (albastru şi negru) şi paşaport de serviciu electronic.

Votarea va incepe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, odată cu închiderea urnelor. Alegătorii vor primi trei buletine de vot: pentru consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari. La alegerile locale se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul îşi are domiciliul şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu. În situaţia în care anumiţi alegători cu drept de vot au fost omişi din lista electorală permanentă a unei secţii de votare, dar care fac dovada că domiciliază în raza secţiei respective, pot vota, fiind însă înscrişi în lista electorală suplimentară întocmită de preşedintele biroului electoral al secţiei. Totodată, cetăţenii care şi-au stabilit reşedinta într-o altă localitate cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Pot vota şi cei care au viză de flotant, dar şi cetăţenii din ţările UE care au reşedinţa în localitatea respectivă.

La aceste alegeri, indemnizaţia primită de preşedinţi, locţiitori şi operatori este de 85 lei/zi, maximum cinci zile, la care se adaugă cei 10 lei pentru hrană în ziua alegerilor. De asemenea, membrii secţiilor de vot vor primi o indemnizaţie de 65 le/zi, maximum trei zile.