Azi, 16 iunie, melomanii sunt aşteptaţi la penultimul concert simfonic din stagiunea actuală a Filarmonicii de Stat Oradea. Solista invitată este Daria Tudor, studentă la UdK, Berlin, iar dirijorul spectacolului este Matei Pop, un vechi prieten al instituţiei orădene.

 

Dirijorul Matei Pop a venit în Oradea pentru prima dată în stagiunea 2008 - 2009, când a fost invitat să se ocupe de concertele educative pentru elevi. „Nu aveam mari aşteptări, dar ce am întâlnit în Oradea este peste nivelul tuturor concertelor educative din ţară. Am fost impresionat profund de miile de elevi care au umplut sala filarmonicii şi de entuziasmul şi deschiderea pe care aceştia le-au arătat ca spectatori ale acestor concerte”, a spus Matei Pop. „Încă de atunci am înţeles că Oradea are una dintre cele mai bune orchestre din ţară”, a mai spus dirijorul.

De această dată, Matei Pop a venit în Oradea pentru a dirija penultimul concert simfonic al stagiunii şi a conceput un program complex.

„Piesa de rezistenţă a spectacolului este Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în Do minor, op. 37 de Ludwig van Beethoven. Este ştiut faptul că Beethoven a compus cinci concerte pentru pian. Primele două sunt influenţate de creaţia lui Mozart, cu care Beethoven şi-a dorit să studieze, iar cel de al treilea  înseamnă o desprindere definitivă de sub influenţa lui Mozart”, a explicat dirijorul. Tânăra solistă invitată spune că este pentru a doua oară când cântă acest concert într-o filarmonică. „Este un concert solicitant, la care ţi-e drag să lucrezi şi pe care abia aştepţi să-l cânţi”, a spus Daria Tudor. Spectacolul se va deschide cu uvertura Euryanthe de Carl Maria von Weber şi se va încheia cu Simfonia a II-a în Si minor de Aleksandr Borodin, important reprezentant al „Grupului celor cinci”, pe de altă parte medic şi chimist ca formare în viaţa privată. „Deşi Weber şi Borodin provin din zone şi perioade difeite, au în comun acea atmosferă cavalerească, cuceritoare”, a mai spus dirijorul. Ultimul concert simfonic al Filarmonicii va avea loc în 23 iunie, iar în data de 1 iulie, stagiunea se va închide oficial cu un concert cameral.