Miercuri, 5 octombrie, pompierii beiușeni au sărbătorit 20 de ani de la reînființarea unității din urbe. 1940 este anul în care sunt menționate primele date despre existența pompierilor militari la Beiuș, atunci când, în urma Dictatului de la Viena, Compania Oradea se muta la Beiuș, unde era stabilit sediul administrativ al ținutului bihorean rămas în afara zonei evacuate.

La sfârșitul anului 1940, se înființează Secția de Pompieri Beiuș, încadrată Grupului de Pompieri Timiș. La 1 aprilie 1943, Secția Beiuș funcționa cu un subofițer comandant și 18 militari în termen. De-a lungul anilor, subunitatea de pompieri din Beiuş trece prin diverse transformări. La 6 iulie 1945, Secția Beiuș este desființată, efectivele ei fiind însumate Companiei Oradea care devenea unitate de categoria I. Subunitatea de pompieri Beiuș este reînființată la 19 iulie 1951, cu 18 militari în termen, sub comanda sergentului Ioniță Sava, avansat sublocotenent la 6 noiembrie 1953, secția având în dotare o autopompă-cisternă PRAGA. La 15 august 1959, secția beiușeană a fost transformată în companie, cunoscând o creștere simțitoare a efectivelor și a dotărilor tehnice. Aceasta își încetează activitatea de la Beiuș începând cu 1 august 1970, când, în urma Ordinului Ministrului Administrației și Internelor, este mutată la Curtea de Argeș, în locul acesteia fiind înființată o formație civilă de pompieri, cu un efectiv de 31 de membri și două autospeciale de intervenție. După Revoluția din Decembrie, se reia, la Beiuș, activitatea pompierilor militari. În anul 1993, au fost detașate, de la Compania Ștei, un echipaj și o autospecială, peste un an, în 1994, fiind reînființată Compania de Pompieri Beiuș. La 5 octombrie 1996, era dată în folosință clădirea cu garaje de la Secția Beiuș, fiind inaugurat, astfel, noul sediu al subunității. De atunci şi până în prezent, personalul acestei secții de pompieri a acționat cu profesionalism, devotament şi spirit de sacrificiu pentru îndeplinirea cu maximă responsabilitate a misiunilor încredințate, reușind să asigure, la un înalt nivel, protecția vieții și bunurilor cetățenilor din raionul de intervenție, care, după cum preciza căpitanul Alin Stanciu, adjunctul comandantului Secției de Pompieri Beiuș, cuprinde 1.234 de kilometri pătrați, 86 de localități și o populație de peste 49.000 de locuitori. 

La ceas aniversar, nu ne rămâne decât să le mulțumim pompierilor beiușeni pentru efortul cotidian în folosul semenilor, efort ce merge, uneori, până la jertfa de sine și să le spunem, din suflet, „La mulți ani!”