Miercuri, de Ziua Morţilor, în grădina Căminului de bătrâni Sf. Martin, administrat de Caritas Catolica, a fost dezvelit un monument funerar aparte. Monumentul din granit, dăltuit sub formă de carte deschisă, a fost amplasat pentru ca vârstnicii rezidenţi, mult limitaţi în mişcări şi pentru care o deplasare la cimitir este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, să poată aprinde, chiar în grădina căminului, o lumânare în memoria celor dragi plecaţi pentru veşnicie.

 

„Având în vedere starea de sănătate a vârstnicilor, ne-am gândit că un asemenea monument ar fi foarte folositor, căci, cu trecerea anilor, deplasarea la cimitir cu îngrijiţii noştri devine din ce în ce mai anevoioasă”, a declarat  Emma Haier-Sikolya, coordonatoarea Căminului de bătrâni Sf. Martin.

Placa de granit a fost comandată cu sprijinul unui donator anonim, iar pregătirea soclului a fost înlesnită de Istvan Feher, ruda unui rezident al căminului.

În cadrul ceremonialului de inaugurare, monumentul a fost sfinţit de părintele Iosif Rajna, directorul Caritas Catolica, iar după o rugăciune comună, rezidenţii căminului au depus primele flori şi lumânări. După ei au urmat îngrijitorii din cămin, care au depus câte o floare în memoria rezidenţilor decedaţi. Pe monument, o inscripţie bilingvă scrie: „În amintirea celor dragi – Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni. Amin”.

„Găsesc că acest monument e o idee foarte bună. Este o realizare artistică frumoasă, şi are şi conotaţii sufletești. Pentru noi, cei care ne deplasăm atât de greoi, mersul la cimitir este foarte dificil, deci acesta e un loc foarte bun, pentru cinstirea memoriei morţilor noştri”, a declarat tanti Eva Korodi, rezidentă a Căminului Sf. Martin.

„Sperăm că acesta nu va fi un monument trist, ci un loc care ne oferă posibilitatea să mai simţim prezenţa foştilor noştri rezidenţi și tuturor celor dragi nouă”, a adăugat Emma Haier-Sikolya, coordonatoarea căminului.

Căminul are mulţi rezidenţi în vârstă, care au ajuns departe de locul de baştină şi, de Ziua Morţilor, trebuie să se deplaseze nu doar până la Cimitirul Municipal, ci în altă localitate, poate chiar în alt judeţ. Așadar, acum au posibilitatea să aprindă o lumânare chiar în grădina plină de flori a căminului, şi să spună o rugăciune pentru cei dragi care își dorm somnul de veci în altă parte a lumii.