Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, luni, la Oradea, că „sunt zero posibilităţi” ca Oradea să nu primească finanţare pentru etapa a II-a a reabilitării reţelelor de termoficare, respectiv pentru terminalul intermodal. Pe de altă parte, Ghinea a menţionat că Bihorul este un judeţ cu probleme minore în privinţa proiectelor europene. Mai exact, sunt întârzieri la fazarea proiectelor de apă şi deşeuri.   

 

După vizita efectuată la centrala pe gaz, la amplasamentul viitorului terminal intermodal de lângă gara CFR din Episcopia Bihor şi la şantierele pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi directorul Autorităţii de Management al Planului Operaţional de Infrastructură Mare, Cătălin Gheran, au participat la o întâlnire a membrilor Aparegio, desfăşurată la sediul Companiei de Apă Oradea. La finalul întâlnirii, ministrul Ghinea a declarat că, față de alte judeţe, unde au apărut divergenţe între autorităţile locale şi operatorii de servicii, punându-se în pericol implementarea proiectelor, în Bihor lucrurile decurg normal, iar municipiul Oradea, datorită modului de tratare a problemelor și a modului de lucru prin implementarea proiectelor realizate, poate fi un model pentru alte municipii. „În cursul zilei de azi (n.r. - luni) s-au discutat diferite proiecte, de apă, de canalizare, deșeuri. În Bihor sunt probleme minore. În principiu, există nişte întârzieri la fazarea proiectelor de apă şi de deşeuri”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, adăugând că procedura de fazare „presupune nişte hârtii prin care reconfirmăm faptul că proiectul rămâne în picioare. Aceste hârtii sunt întârziate. Asta nu este însă o problemă întâlnită numai aici, ci peste tot în ţară”. Printre proiectele la care se înregistrează întârzieri se află Aparegio, unde a fost necesară fazarea unor lucrări, dar şi despre proiectul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor. Soluţia găsită a fost ca reprezentanţii autorităţii de management să ajute la realizarea documentaţiei necesare.

În ceea ce priveşte cele două proiecte ale municipiului Oradea - terminalul intermodal şi etapa a II-a de reabilitare a sistemului de termoficare -, ministrul Cristian Ghinea a declarat că sunt „zero şanse” ca acestea să nu primească finanţarea, având în vedere experienţa şi demersurile făcute de municipalitate. Primarul Ilie Bolojan a precizat că, în privinţa terminalului, în această perioadă, Autoritatea de Management finalizează ghidul de finanţare. „Există două abordări în această privinţă: ghidul să fie făcut din birou sau să se facă în colaborare cu beneficiarii, pentru a vedea care sunt problemele”, a declarat Bolojan, adăugând că Autoritatea de Management a optat pentru a doua variantă. Primarul Oradiei a menţionat că pentru construcţia propuriu zisă a terminalului costă aproximativ 10 milioane de euro, însă acordarea finanţării ar putea fi considerată ajutor de stat. Pe lângă terminal, însă, mai trebuie realizată şi infrastructura, legarea la reţeaua feroviară şi la cea de transport rutier. Potrivit lui Bolojan, ghidul va fi întocmit în aşa fel încât să permită finanţare atât pentru terminal, cât şi pentru reţeaua de legătură. În total, proiectul intermodalului va ajunge la o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro şi ar putea fi operaţional până în 2018. În ceea ce priveşte proiectul de termoficare - etapa a II-a, primarul Ilie Bolojan a menţionat că, în baza discuţiilor avute cu reprezentanţii Autorităţii de Management, lucrările au demarat deja din vară, pe baza unei documentaţii tehnice neadaptate la zi. „Suntem în măsură - dacă ne mișcăm repede și aducem aplicația la zi - să putem depune documentaţia la minister, ministerul în aproximativ 30 de zile ar putea da bun de semnare la începutul lunii noiembrie, astfel încât am putea atrage câteva milioane de euro în acest an în Oradea. Astfel, pe de o parte am permite să continuăm lucrările în bună regulă, iar pe de altă parte, Oradea ar câștiga prin faptul că rămâne cu lucrările efectuate, iar România reușește să atragă mai multe proiecte din fondurile europene. Rămâne ca noi, administrația locală să facem ceea ce trebuie, să aducem totul la zi, iar eu sper că aceste două proiecte sunt deja în linie dreaptă și, în urma colaborării cu Autoritatea de management și minister, le putem considera demarate fără mari probleme”, a mai declarat primarul Oradiei.