De Ziua Europei, poetul, eseistul, romancierul şi dramaturgul Paşcu Balaci și-a lansat marți, 9 mai, la Baroul Bihor, cartea sa de călătorie, intitulată „De la Beiuș la Bruxelles”. Ședința cenaclului a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru trecerea la cele veșnice a jurnalistului belgian Vincent Dudant, întrucât cartea lansată este scrisă în memoria acestuia.

În fața unei săli arhipline, președintele Cenaclului, avocat dr. Pașcu Balaci, a subliniat importanța Zilei de 9 mai 1950, când fostul ministru de Externe al Franței, Robert Schuman, a rostit celebra sa Declarație Schuman, prin care cerea exercitarea în comun a unui control asupra producției de oțel și cărbune, materii prime esențiale pentru producerea armamentului de către Franța și Germania, în vederea evitării izbucnirii unei noi conflagrații mondiale, Europa fiind răvășită după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În continuare, poetul, publicistul și profesorul Miron Blaga a trecut la prezentarea cărții de călătorie a lui Pașcu Balaci, pe care prezentatorul a mărturisit că a citit-o dintr-o răsuflare, atras de firul narativ deosebit, de relatarea tuturor peripețiilor întâlnite pe drumul inițiatic parcă de la Beiuș la Bruxelles. Cartea este un fel de odisee modernă cu alți eroi, dar și o evocare caldă a unui prieten al poporului român, jurnalistul free lance Vincent Dudant, care, în articolele sale, a descris frumusețile țării și a „frisonat” alături de noi în marile evenimente politice ale României. Editorul Avram Ștefan a subliniat faptul că s-a simțit atras de turnura neprevăzută a evenimentelor din carte, ceea ce conferă un farmec aparte scriiturii. Cătălin  Sușu a precizat că nu este o simplă carte de călătorie, ci un soi de roman cu mai multe straturi de acțiune. Au mai luat cuvântul Voicu David, Constantin Butișcă, Trif Pascu, Cornel Durgheu, Cosmin Dumiter, de la Asociația Addept și alții. Ca de obicei, partea muzicală a evenimentului a fost asigurată de prestația domnului Florian Chelu și a fiicei sale Alexandrina Chelu. La evenimentul lansării cărții au participat prof. dr. Ion Simuț, prof. dr. Valentin Chifor, preot Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, scriitorii Ioan F. Pop, Gheorghe Vidican, Alexandru Sfârlea, Lucian Scurtu, Szekely Ervin, colegul de facultate al lui Pașcu Balaci, poeții Mihaela Dindelegan, Lucian Munteanu, Aurel Horgoș, prof. Victor Albu, însoțit de o parte dintre elevii săi, prof. Sânziana Neșiu și Emil Neșiu, Miorița Săteanu și multe dintre membrele asociației sale, avocații Florin Marinău, Antița Balaci, Teodor Balaci, doamna secretară a Baroului, Florica Cristea, Tiberiu Moraru, de la Asociația Morărița, prof. univ. dr. Dan Horațiu Popescu și soția, actorul Emil Sauciuc, Vasile Iuga, președintele asociației Dragoș Vodă din Maramureș, participant la Festivalul Lucian Blaga din Sebeș, publicistul Petru Șandor și soția, Voichița Vancu, Lucia Golban și alți iubitori de literatură.

În finalul manifestării, autorul a oferit autografe pe râvnita sa carte, intitulată „De la Beiuș la Bruxelles”.