Magicianul american David Copperfield - probabil cel mai cunoscut iluzionist din lume - și-a creat o carieră de peste jumătate de secol în acest domeniu făcând să dispară persoane, animale și lucruri, relatează ziarul spaniol El Mundo.

 

El a reușit să evadeze din închisoarea Alcatraz, „să se evapore” din cuști închise cu lacăte și chiar să facă să dispară Statuia Libertății. Totuși, trucul său cel mai solicitat este cel în care face să dispară în masă 13 spectatori, un număr de magie pe care îl include în toate spectacolele sale, notează ziarul spaniol. Este un truc care lasă asistența cu gura căscată. Totuși, în 2013, unul dintre participanți l-a dat în judecată pe Copperfield asigurând că numărul lui de magie i-a afectat sănătatea, lăsându-l cu o boală similară Parkinson. În urmă cu trei ani, bucătarul șef britanic Gavin Cox a fost selectat de Copperfield la hotelul-cazino MGM din Las Vegas să participe la trucul său "Vanishing Audience". Cox, alături de alți 12 participanți emoționați, a intrat într-o structură metalică având în interior 13 scaune și care a fost apoi suspendată în aer. Odată așezați, iluzionistul a lăsat să cadă cortina care a acoperit întreaga platformă, în timp ce participanții luminau interiorul cu lanternele. Se presupune că grație magiei lui Copperfield, cei selecționați au dispărut. Și totuși nu. Ei au fost conduși printr-un coridor secret în afara sălii pentru a apărea apoi în spatele scenei, uimind publicul. Un număr de magie care, în cei peste 15 ani de când îl practică Copperfield, nu a fost traumatizant pentru niciunul dintre cei peste 100.000 de participanți. Cu excepția lui Cox, care asigură că echipa lui Copperfield l-a obligat să alerge pe întuneric printr-un coridor îngust, astfel încât a căzut și și-a dislocat umărul. El pretinde că a fost supus mai multor intervenții chirurgicale care i-au provocat daune cerebrale, similare Parkinsonului.

„A fost ca și cum s-ar fi dat alarma contra incendiului. Ei (stafful lui Copperfield) strigau „repede”, repede, fugi, fugi' (...) Era întuneric nu știam unde mă aflu. Mâinile mă împingeau de la spate. Atunci mi-am prins piciorul și am căzut”, a povestit el ziarului Daily Mail. Totuși avocații lui Copperfield au respins ferm aceste acuzații. Cox a depus o plângere acum trei ani la tribunal prin care îi cere indemnizații iluzionistului. Însă avocații lui Copperfield insistă că numărul de magie nu comportă niciun risc pentru participanți și contrazic afirmațiile lui Cox. Prin urmare magicianul a fost obligat să dezvăluie toate detaliile trucului său. El va fi nevoit să aștepte până în ianuarie 2017 pentru a cunoaște sentința finală a judecătorilor americani.