Caravana Filmelor Next a ajuns şi anul acesta în Oradea, pentru a familiariza cinefilii cu cele mai premiate filme de scurtmetraj. Deşi proiecţiile au fost programate pentru 22 şi 23 august, în Cetatea Oradea, din pricina condiţiilor meteo nefavorabile organizatorii s-au văzut nevoiţi să facă o selecţie şi să comaseze filmele într-o singură seară.

 

Noul program al caravanei a fost anunţat pe reţelele de socializare, iar orădenii, mai puţini ca de obicei, s-au prezentat în Cetate începând cu ora 21.00. Scurtmetrajele care au putut fi vizionate au fost: Clone/ Clones (Rafael Bolliger, Elveția) - în viitorul îndepărtat, un profesor de fizică cuantică este pe punctul de-a suferi o operaţie prin care i se va îndepărta o tumoare de pe creier şi i se oferă posibilitatea de a-şi faci o copie după propriul creier, pentru orice eventualitate. Povestea unui robot /Tristes Déserts (Stephanie Winter, Austria): rezultat filmic-muzical al colaborării - de inspiraţie barocă şi SF - dintre artista Stephanie Winter, tenorul August Schram şi duo-ul electronic Austrian Apparel. Misiunea lui Yuri Lennon pe Alfa 46 (Anthony Vouardoux, Germania/ Elveția): După ce aterizează pe satelitul lunar Alfa 46, cosmonautul Yuri Lennon se confruntă cu un paradox uluitor... Desprins de nava mamă, Yuri îşi începe călătoria prin spaţiu, care îl va conduce către sfârşitul lumii aşa cum o cunoaştem noi.

A urmat apoi programul Oscars Night, aşa cum fusese anunţat pentru 23 august. Ave Maria (Basil Khalil, Palestina/ Franța/ Germania):  O familie de israelieni aflaţi în faţa unei mânăstiri, de Sabat, deranjează rutina tăcută cu care s-au obişnuit cinci călugăriţe trăind în sălbăticia din West Bank. Shok (Jamie Donoughue, Marea Britanie/ Kosovo): În Kosovo, în 1998, doi băieţi sunt cei mai buni prieteni şi duc o viaţă normală, dar, pe măsură ce războiul pune stăpânire pe ţara lor, existenţa zilnică se umple de violenţă şi teamă. Totul va fi bine (Patrick Vollrath, Germania / Austria): Michael, tată divorţat, îşi ia ca de obicei fiica de opt ani, Lea, căreia îi este devotat, pentru a petrece împreună weekendul. La început, pare să fie o vizită normală, dar Lea descoperă curând că s-a schimbat ceva. Bâlbâitul (Benjamin Cleary, Marea Britanie: Pentru un tipograf singuratic, o relaţie online s-a dovedit a fi o legătură de care avea mare nevoie, fără să trebuiască să dezvăluie problema bâlbâielii din cauza căreia trăieşte atât de izolat. Acum, însă, este pus în situaţia de-a se întâlni în carne şi oase cu persoana respectivă şi, prin urmare, trebuie să facă cunoscut adevărul despre sine însuşi. Ziua unu (Henry Hughes, Danemarca):  În urma unui divorţ chinuitor, o femeie de origine afgano-americană însoţeşte trupele militare ale Statelor Unite ca traducătoare în Afganistan. În prima ei misiune, merge împreună cu soldaţii în urmărirea unui individ care confecţionează bombe şi ajunge în situaţia de a-i ajuta acestuia soţia însărcinată când încep durerile naşterii, depăşind diferenţele culturale sau de gen.

Ultimele proiecţii ale verii vor avea loc la sfârşitul săptămânii.