Filarmonica Oradea invită melomanii la cel de-al doilea concert al anului 2017 astăzi, 12 ianuarie, de la ora 19.00.  Orădenii vor avea parte de un program deosebit, echilibrat, în care energia şi veselia vor fi combinate cu sobrietatea şi profunzimea, exact ca în viaţă.

 

Spectacolul se va deschide cu Momente simfonice de Dohnányi Ernő, o partitură des interpretată în Europa de Vest, pe care orădenii o vor audia pentru prima oară. Va urma Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră în do diez minor, op. 129 de Dimitri Șostakovici, în interpretarea violonistului Francesco Ionaşcu.

“Şi această lucrare se cântă rar în România. Este o partitură mai greu de înţeles la început, o lucrare pe care Șostakovici a scris-o după un atac de inimă, în care redă tot conlfictul interior”, a spus Francesco Ionaşcu. „Este un puternic contrast între ritm şi armonie, o primă parte încărcată de tensiune şi o parte a doua sensibilă, de eliberare care te duce cu gândul la succes”, a mai spus violonistul.

Spectacolul se va încheia cu Simfonia nr. 101 „Ceasornicul” în Re major de Joseph Haydn (1732-1809). Simfonia își datorează titlul caracterului programatic a celei de-a doua părţi,  Andante, în care acompaniamentul de optimi egale, sugerează foarte plastic tic-tacul unui ceasornic.

„Este un concert echilibrat şi educativ totodată. Se deschide cu o lucrare plină de haz şi energie, care prezintă în fiecare dintre cele cinci părţi ale ei câte un grup de instrumente, continuă cu o lucrare care poate fi asemănată cu un spectacol de teatru absurd, la prima vedere de neînţeles, dar în realitate o lecţie despre profunzime, şi se încheie cu o partitură veselă, semnată de Haydn, recunoscut pentru farsele prin care reuşeşte să surprindă”, a spus maestrul dirijor Janko Zsolt.

Biletele pentru spectacol s-au pus în vânzare la caseria Filarmonicii şi pot fi achiziţionate inclusiv cu o oră înainte de începerea spectacolului.