Melomanii sunt invitaţi astăzi, 5 mai, la prima Gală de Operă oferită de Filarmonica de Stat în această stagiune. Concertul se va bucura de prezenţa invitaţilor Oleg Ionese, solist cunoscut și foarte popular al Operei Naționale Române din Cluj, Egyed Apollónia, solistă a Operei Maghiare din Cluj, şi Ramona Bolojan, doctorandă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

 

Aşa cum a explicat dirijorul Jankó Zsolt, gala de operă care va avea loc în această seară este specială graţie programului ales. „Nu este o gală obişnuită, doar cu şlagăre, ci am alcătuit un program care să includă şi arii mai puţin cunoscute. Practic prezentăm mai multe secvenţe dintr-un număr mai mic de opere”, a spus dirijorul. Programul concertului cuprinde bijuterii din creaţia de operă italiană. Se vor putea audia selecțiuni din Pagliacci de Leoncavallo, Carmen de Bizet, Aleko de Rachmaninov,  Cavalleria Russticana de Mascagni, Traviata de Verdi, precum și Madame Butterfly sau Tosca, de Puccini. Vor răsuna arii celebre precum Silvio a quest’ora, Chanson Boheme, Habanera, Tacea la note placida, Stride la vampa, Un bel di vedremo, dar şi arii mai puţin cunoscute, Cavantina of Aleko fiind o premieră la Oradea, interpretată în limba rusă de baritonul Oleg Ionese.

„În acest spectacol corul are un rol foarte important, sunt fragmente care vor fi interpretate exclusiv de cor. Programul este omogen, pe alocuri dramatic”, a mai precizat dirijorul.

Soliştii invitaţi, soprana Egyed Apollónia, mezzosoprana Ramona Bolojan, bihoreancă la origini, şi baritonul Oleg Ionese, foarte apreciat de publicul orădean, s-au arătat bucuroşi de invitaţie şi de primirea pe care au avut-o la Oradea.

Pregătirea Corului Filarmonicii aparţine dirijorului Lászlóffy Zsolt.

Următorul concert al Filarmonicii va avea loc în data de 12 mai şi va cuprinde lucrări semnate de S. Pautza, Fr. Chopin şi Fr. Schubert.