Pentru a şaptea oară consecutiv Filarmonica de Stat Oradea găzduieşte Festivalul Primăverii, un eveniment cultural de marcă care reuneşte în urbea de pe Criş nume consacrate din ţară şi de peste hotare, prestigioşi solişti japonezi, dar şi tinere talente.

Ca în fiecare an, Festivalul Primăverii este posibil graţie dirijorului Ciprian Marinescu, care aduce la Oradea atât artişti cunoscuţi din Japonia cât şi valoroşi studenţi japonezi, sau dirijori de renume internaţional.

„La fiecare ediţie împart concertele în două părţi, una dedicată tinerelor talente, şi una dedicată artiştilor consacraţi. Astfel, ziua de marţi  este rezervată elevilor, în timp ce joia este ziua soliştilor şi dirijorilor celebri”, a spus maestrul Ciprian Marinescu.

Festivalul Primăverii se deschide oficial astăzi, de la ora 19.00, cu un program concertant dificil din punct de vedere solistic, dar antrenant pentru publicul meloman. Din program fac parte lucrările: J. S. Bach, Dublu concert pentru două viori în Re minor; W. A. Mozart: Concert pentru pian și orchestră nr. 12 în La major; H. Vieuxtemps: Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în La minor, op. 37 şi Fr. Schubert: Simfonia a VIII-a „Neterminata” în Si minor.

„Yuna Kusanagi are doar 13 ani şi va cânta H. Vieuxtemps, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La minor, op 37. Este o lucrare deosebit de dificilă care, în România, se predă în Conservator. Acest copil este foarte talentat şi foarte muncitor şi ştiu că va ajunge departe”, a spus Ciprian Marinescu.

Dirijorul a avut cuvinte de laudă şi pentru Mio Migiyama, studentă la cel mai renumit conservator din Tokyo, care cânta dublu concert pentru două viori de J. S. Bach alături de maestrul Nagy Kalman, dar şi pentru pianista de doar 12 ani, Ririka Ikebukuro, care va cânta concertul de Mozart.

„Aceste tinere au cântat deja cu orchestre din Japonia, iar venirea lor la Oradea înseamnă, în primul rând, acomodarea cu altă cultură. Pentru ele este o nouă şansă de a lucra cu noi orchestre, de a ieşi la public, atât ca soliste cât şi ca muzician în orchestră, pentru că se vor alătura orchestrei în ultima parte a concertului. Şi pentru că vreau să le familiarizez cu Europa, la finele săptămânii vom petrece trei zile în Viena”, a mai spus Ciprian Marinescu.

Concertul din această seară este, aşa cum a subliniat şi directorul filarmonicii, Adalbert Todor, o încurajare pentru tinerii talentaţi din Oradea şi o dovadă că talentul dublat de muncă (n.r. un elev japonez petrece între 8 şi 10 ore pe zi în studiu), dar şi un bun management muzical îţi poate asigura o carieră internaţională. Festivalul Primăverii va continua, joia şi marţea, până în 23 martie, cu o serie de invitaţi surpriză şi concerte pe măsură.