Directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Nadia Haș, a prezentat ieri situația gradului de îndatorare a municipiului, menţionând că, în prezent, acesta este de 61%, însă după rambursarea creditului de la CEC gradul de îndatorare va fi de 20,39%.  

Într-o conferinţă de presă organizată în urma discuţiilor din campania electorală şi de pe reţelele de socializare cu privire la gradul de îndatorare a municipiului, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Nadia Haş, a venit cu explicaţii. Potrivit ei, contractarea de împrumuturi permite administrațiilor locale să finalizeze investiții majore, iar prin intermediul creditelor obținute administrația orădeană a reușit să „implementeze într-un an cât alții în șapte”. Mai exact, pentru fiecare leu împrumutat, municipalitatea a realizat investiţii de 7,7 lei, a explicat Nadia Haş. Astfel, „contractând credite, finanțări de la bugetul de stat și accesând fonduri UE, în perioada 2009-2015, în Oradea s-au realizat investiții de 1.560.000.000 lei”, iar pentru a finaliza proiectele aflate în implementare, Primăria Oradea a contractat de la CEC Bank un credit punte în valoare de 100 milioane lei, din care a folosit 88 milioane lei. „Până la 3 iunie am primit de la Uniunea Europeană 72,6 milioane de lei pentru proiectele nerambursabile implementate în Oradea. Din această sumă am rambursat 53 milioane lei, iar în zilele următoare vom rambursa și diferența până la 72,6 milioane. Mai trebuie să primim, conform calculelor noastre, până la finalul anului, 32 de milioane de lei, urmând ca diferența de 15,4 milioane lei să fie de asemenea rambursată”, a menţionat directorul executiv, care a anunţat că, la 31 decembrie 2015, gradul de îndatorare era de 61%, însă după ce va fi rambursat creditul contractat de la CEC acesta va ajunge la 20,39%.

Corecţii financiare contestate

„Creditul la CEC ne-a costat 451.000 lei, adică 2,3 lei / locuitor”, susţine şefa Direcţiei Economice. Nadia Haş a mai precizat că la proiectele europene desfăşurate de municipalitate s-au aplicat corecţii de 45 milioane lei, pe care Primăria le-a contestat în instanţă. Pe de altă parte, şefa Direcţiei Economice a menţionat că gradul de îndatorare este mare, însă nu a fost făcut pe efortul municipiului, împrumutul nefiind plătit din veniturile proprii ale Oradiei, ci din rambursările primite de la Uniunea Europeană. „Împrumutul a fost luat doar pentru a asigura cash-ul, dar apare pe gradul de îndatorare al municipiului”, susţine Nadia Haş, adăugând că, pentru orădeni, costul împrumuturilor se ridică la 283 lei/ locuitor/ 26 de ani. Nadia Haș a menţionat că gradul de îndatorare al municipiului Oradea în viitor se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii. Pentru comparaţie, în anul 2012, gradul de îndatorare era de 16,2%, în 2014 de 18,8%, iar în 2015 de 23,24%. Pe anul 2016, gradul de îndatorare era de 20,39 % (fără creditul luat de la CEC Bank), urmând ca în anul 2017 acest grad să scadă la 18,53%. Un alt vârf al gradului de îndatorare, de 21,6%, va fi în anul 2019, când va începe rambursarea creditelor contractate cu Banca Europeană de Investiții, urmând ca până în anul 2021 acest grad să ajungă la 14,8 %. Creditul BEI, în valoare de 22,6 milioane euro, costă 10,4 lei / locuitor. Din acest credit s-au finalizat lucrările la cele două pasaje supraterane de pe DN 76 şi DN 79, Dealul Ciuperca, Aquapark-ul Nymphaea şi drumul expres. „Dacă nu reușeam să finalizăm aceste investiții, eram obligați să returnăm finanțările obținute. Exista posibilitatea nerealizării a 35% din planul de investiții propuse pe anul 2016. În continuare vom urmări piața de creditare autorităților locale din România și dacă vom considera că împrumuturile contractate anterior pot fi refinanțate în condiții mai bune, pe masa consilierilor locali se vor afla astfel de materiale”, a mai declarat directorul economic al Primăriei Oradea.