Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, s-a aflat, ieri, într-o vizită foarte scurtă, la Oradea, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii slovace din judeţul Bihor. Întâlnirea a avut loc la sediul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România din Parcul 1 Decembrie. Şeful statului slovac a mulţumit atât comunităţii slovace pentru păstrarea tradiţiilor şi folosirea limbii materne, cât şi statului român pentru sprijinul acordat minorităţilor.

 

Piaţa 1 Decembrie, în zona sediului UDSCR Bihor, a fost împânzită ieri dimineaţă de forţe de ordine, în aşteptarea preşedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska, care şi-a programat, în cadrul vizitei în România, şi o întâlnire cu reprezentanţii uneia dintre cele mai numeroase comunităţi de slovaci din ţară, cea din Bihor. Şeful statului slovac a ajuns la Oradea cu o întârzire de o oră, fiind însoţit de ambasadoarea Republicii Slovace la Bucureşti, dar şi de vicepremierul Vasile Dâncu. El a fost întâmpinat de doi tineri îmbrăcaţi în costume populare şi a gustat din pâinea şi sarea oferite de aceştia, după care a discutat timp de aproximativ 15 minute cu membrii comunităţii slovace – preoţi, cadre didactice, membri ai UDSCR, printre aceştia fiind şi deputatul Adrian Merka. „Salut toată comunitatea slovacă din România. Mă bucur să văd că aici slovacii au o zonă unde se pot dezvolta şi unde se simt bine”, a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele Andrej Kiska, arătându-se foarte mulțumit de faptul că în această parte a României se găsește o zonă prielnică pentru ca cetățenii de etnie slovacă să își poată păstra și exersa tradițiile și limba maternă. „Comunitatea slovacă din această zonă este o punte de legătură între Slovacia și România și întărește legăturile între cele două state. Mulţumesc preoţilor, cadrelor didactice, reprezentanţilor Uniunii şi tututor celor care sprijină activităţile comunităţii slovace, pentru ca slovacii să se poată exprima în continuare în limba maternă, cu tradiţiile şi cultura lor. Mulţumesc Guvernului României, Parlamentului României şi preşedintelui României pentru sprijinul pe care îl acordă minorităţilor din România şi comunităţii slovace din România”, a mai menţionat preşedintele Republicii Slovace. Înainte să plece din sediul UDSCR, prefectul Claudiu Pop și președintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, i-au oferit şefului statului slovac cadouri simbolice reprezentative pentru judeţul nostru.

Vizita de stat a preşedintelui Republicii Slovace în România a început luni, 11 octombrie, şi a durat două zile. Andrej Kiska s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş. Programul zilei de ieri a mai cuprins, pe lângă deplasarea la Oradea, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii slovace din Nădlac. Precedenta vizită a unui preşedinte al Slovaciei în Bihor a avut loc în anul 2004, acesta vizitând zona Pădurea Neagră - Şinteu, zonă locuită în principal de cetăţeni de etnie slovacă.