La un an şi trei luni de la demararea campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, s-au strâns 146.880 de lei. Cu aceşti bani a fost consolidată fundația și în jur de 400 mp de ziduri, reprezentând aproximativ 90% din totalul pereților.

Vorbim, așadar, de lucrări absolut necesare, care asigură stabilitatea casei. În continuare, este nevoie de susținere financiară, pe de-o parte, pentru a acoperi datoriile – în valoare de 40.000 de lei, în urma lucrărilor desfăşurate în avans - pe de altă parte, pentru a începe lucrările la acoperiș. Iarăși, trebuie amintit că situația în care se află acoperișul pune în pericol lucrările care s-au realizat până în acest moment. Intervențiile de prima urgenţă nu se pot stopa înainte de finalizare, deoarece ar însemna să se distrugă ceea ce s-a realizat până acum, iar din acest motiv, firma constructoare a continuat lucrările la consolidarea zidurilor chiar şi în condiţiile în care ştia că fondurile au fost epuizate.

Apelăm, în continuare, la cei care vor să contribuie la salvarea acestui monument istoric, a acestei părți foarte importante din istoria poporului român.

Între timp, parohul Cristian Borz, cel care se ocupă de reabilitarea casei, a solicitat ajutor din partea Consiliului Județean Sălaj şi la Administraţia Prezidenţială, care fie au cerut documente în plus (acestea au fost deja trimise), fie au transmis că „în prezent, la Institutul Național al Patrimoniului este în curs elaborarea unor norme, care să stabilească criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un monument istoric pentru a fi finanțat prin Programul Național de Restaurare, cu fonduri de la bugetul de stat alocat Ministerului Culturii”, şi că după această etapă ar urma stabilirea importanței monumentului și gradul de deteriorare, iar pe baza acestor criterii se va analiza și propunerea de finanțare a proiectului de consolidare și restaurare a Casei.

 

Oameni simpli care au donat de zeci de ori

În acest un an şi trei luni de la începutul campaniei, s-au primit nenumărate semne, dovadă că mai există oameni cărora le pasă şi chiar mai sunt români pentru care identitatea naţională contează, indiferent în ce colţ de lume s-ar afla.

Numărul celor care s-au implicat, într-un fel sau altul sau au dat un semn că apelul campaniei a ajuns până la ei, este surprinzător de mare, şi fiecare a făcut cât a putut pentru a pune o cărămidă la temelia unei case care „strigă“ după ajutor de peste 15 ani, prin intermediul iniţiatorului proiectului, Cristian Borz.

Donaţiile au venit atât din ţară, cât şi din străinătate, în schimb autorităţile locale, judeţene şi centrale se fac că plouă când vine vorba despre valorile naţionale şi nu se-ndură să dea nici măcar 1 leu, deşi orice sumă e binevenită.

Până la urmă, tot oamenii simpli şi-au tras de la gură şi au trimis cât au putut sau, de nu, măcar au pus mâna pe telefon şi: „Alo? Noi suntem….Noi nu vă putem ajuta cu bani, dar dacă aveţi nevoie de mână de muncă, noi venim şi facem ce e de făcut“, „Alo? Noi suntem de la… Vrem să facem o donaţie. Vrem să scriem un material şi, da, vrem să promovăm şi campania. S-au primit şi multe mesaje: „Dacă credeţi că două mâini harnice pot face ceva, eu vin acolo şi vă lucrez pe gratis mai multe zile.“, „Eu sunt departe de ţară, plecată din Sălaj. Dar faceţi o listă cu materialele de construcţie necesare şi o să contactez firmele de profil pentru donaţii.”, „Noi suntem firma cutare, ne ocupăm de reabilitări, trimite-ţi-ne nişte date despre ce presupun lucrările, şi să vedem cu ce vă putem ajuta.“, „Da. Noi acordăm sponsorizări. Trimite-ţi o cerere cu ce ar presupune reabilitarea casei şi o să o supunem analizei.“,,Noi am făcut proiecte de finanţare pentru mai multe clădiri, monumente istorice şi am obţinut finanţările. Ne putem întâlni să vedem ce se poate face concret.“

Sunt români care fac donaţii în mod constant de luni de zile. Astfel, Lucian Igna a donat de paisprezece ori câte 18 euro. Andrei Busuioc a făcut 11 donaţii, Daniel Cobârzan a donat de nouă ori. Sârca Florin din Şimleu, poliţist comunitar, a donat din puţinul pe care îl are 100 lei şi şi-a cerut scuze că nu poate dona mai mult.

 

Personalităţi care au donat pentru a da un exemplu

Cristian Borz a fost oprit chiar şi pe stradă de oameni care au auzit de campanie, o doamnă care nu doreşte să-şi facă public numele i-a cerut un formular 2% şi după ce l-a felicitat pentru tot ceea ce se întreprinde pentru salvarea Casa Maniu i-a dat şi 100 de lei.

„O doamnă în vârstă din Oradea D.C. L. m-a sunat şi mi-a spus că are puşi deoparte 500 euro şi că deocamdată nu are nevoie de ei şi ar vrea să-i doneze pentru reabiliarea Casei Maniu, că a citit în presă că avem mare nevoie de bani pentru continuarea lucrarilor. M-a rugat să trimit pe cineva la dânsa acasă, să-i ia şi să-i depună la bancă. Am rezolvat, şi banii sunt în cont“, povesteşte părintele Borz.

Fiicele părintelui Simion Man, fost paroh în Badacin pînă în 1948, donează constant, deşi una dintre ele este bolnavă, în scaun cu rotile.

Scriitorul maramureşean Vasile Gogea, Luptător Pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 –Luptător cu rol determinant, şi-a donat indemnizaţia de revoluţionar pentru salvarea Casei Maniu. Sunt foarte multe persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul şi care au făcut donaţii considerabile, între 100 şi 1000 lei. Printre donatori se numără şi personalităţi, care au dorit ca prin gestul lor să dea un exemplu tuturor care pot contribui într-un fel sau altul. Este vorba despre Oana Pellea, Flavia şi Rodica Coposu, Ionuţ Gherasim, Ana Blandiana, Nicolae Raţiu, ambasadorul Romaniei în SUA, George Maior. Printre cei care s-au implicat figurează şi fostul prefect de Sălaj, Ionel Ciunt, care a făcut un apel la angajaţii instituţiilor din subordine să contribuie fiecare cu cât poate la salvarea casei.

Şi semnalele de acest gen sunt multe. Cu alte cuvinte, tot mai mulţi oameni simpli răspund pozitiv unei campanii care trebuie să strângă toate cele necesare într-un timp foarte scurt, pentru a mai putea recupera locul în care Iuliu Maniu se simţea cu adevărat acasă: „La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”.

La capătul opus, deşi au făcut promisiuni, printre cei care nu au contribuit nici până în ziua de astăzi se numără Primăria Pericei, Consiliul Judeţean Sălaj, Guvernul României, Ministerul Culturii.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Echipa Campaniei Publice