Cea de-a V-a ediţie a concertului de pricesne, intitulat "La umbra Crucii Tale", s-a desfăşurat duminică, 3 aprilie, de la ora 15.00, în localitatea Husasău de Criş. Evenimentul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Română Husasău de Criş, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Asociația Culturală "România în Lume", cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Ortodox al Oradiei.

În cadrul festivalului au evoluat următorii invitaţi: Corul de copii al Bisericii Ortodoxe din Husasău de Criş, coordonat de preotul paroh Ioan-Mircea Ghitea și de Anca Pavel-Ciuciu (membrii corului sunt următorii copii: Diana Gheran, Antonia Avram, Bianca Tocai, Bianca Garai, Mihaela Bucur, Anamaria Bohuș, Maria Micuț, Larisa Roman, Camelia Drugaş, Loredana Bughiu și Mădălina Moldovan), Grupul vocal „Poienarii” din Oradea, coordonat de profesoara Romina Nemeș-Silaghi (grupul vocal este compus din următorii copii: Daiana Pintiuță, Paula Pintiuță, Simona Pătălău, Camelia Ilea, Mădălina Birta, Paula Drimbo, Raluca Steficza, Lorena Ghib, Denisa Meşter), Andreea Drugaş, Lorena Ianța, Maria-Alexandra Secan, Romina Nemeș-Silaghi, Andreea Pușcaș, Violeta Gherman, Aurica Vaida şi Denisa Ghib. "Să cânţi o priceasnă în biserică este extraordinar, o modalitate de a ne apropia mai mult de Dumnezeu. În plus, un asemenea festival de pricesne contribuie la promovarea tradiţiilor, a mesajului extraordonar transmis prin aceste cântări religioase, mai ales acum, în Postul Paştelui”, ne-a declarat profesoara Romina Nemeş-Silaghi, care a emoţionat audienţa interpretând pricesnele "În rugăciunea mamei” şi "Cu crucea-n spate”. "Priceasna este o cântare ce se aude în bisericile ortodoxe la slujba Liturghiei, și nu numai, prin care sufletul omului se apropie de Dumnezeu, prin care își spune bucuriile, supărările, nevoile şi, nu în ultimul rând, mulțumirile pentru ajutorul primit. Priceasna aduce mângâiere şi bucurie sufletului credincios”, a spus şi pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea, paroh în Parohia Ortodoxă Husasău de Criș. Delegații PS Sale Sofronie la acest concert au fost PC Pr. Nicolae Pop, vicar eparhial, PC Pr. Radu Rus, consilier eparhial și director al Seminarului teologic ortodox din Oradea și PC Pr. Simion Goga, inspector de cateheză al Episcopiei Oradea. De asemenea, la eveniment a fost prezent și profesorul de religie Cristian Copil.

Preotul Simion Goga, inspector de cateheză al Episcopiei Oradea, a rostit, la final, un cuvânt de învățătură, transmițând arhiereasca binecuvântarea a PS Sale Sofronie Drincec preotului paroh, copiilor și artiștilor invitaţi în festival, urmat de sfaturi duhovnicești care au scos în evidență perioada Postului Mare, duminica Sfintei Cruci, precum și gânduri de bucurie și binecuvântare pentru această perioadă premergătorare praznicului Învierii Domnului.